Kis párkányismertető – Homlokzatdíszítés ereszpárkány, homlokzati ereszpárkány és osztópárkány segítségével

Kültéri stukkó

Kis párkányismertető – Homlokzatdíszítés ereszpárkány, homlokzati ereszpárkány és osztópárkány segítségével

Naponta áll háza előtt és próbálja elképzelni, hogyan nézzen ki az építkezés vagy felújítás végén a homlokzat? Nincs ötlete a homlokzat díszítéséről vagy arról, milyen stílusirányt válasszon? Szánjon nekünk egy kis figyelmet, kérem. A stukkópárkány számtalan lehetőséget nyújt a homlokzat díszítésénél – nem csak a történelmi épületeknél, hanem a modern homlokzatoknál és családi házaknál is.

A stukkópárkányokról készítettünk Önnek egy összeállítást – osztópárkánytól az ereszpárkányig, hogy a homlokzati profilok kiválasztását egyszerűbbé tegyük.

 

Kültéri díszléc, kültéri stukkó léc kérgesítve

 

 

Kültéri díszléc, kültéri stukkó léc kérgesítve

 

Ereszpárkány, osztópárkány, homlokzati ereszpárkány – melyik párkány hová kerül a homlokzaton?

Egy homlokzatot nagy költségek nélkül lehet jellegzetesen párkánnyal díszíteni. Egy klasszikus vagy inkább letisztult és modern homlokzatdíszítést szeretne megvalósítani, az csak Ön személyes ízlésén múlik. Melyik párkány a homlokzat mely részére építhető be, a hozzá nem értők számára nem feltétlenül egyértelmű. Ezért állítottuk össze Önnek, mit értünk osztópárkány, ereszpárkány, szintelválasztó párkány, aljzatpárkány, stukkópárkány és homlokzati profil alatt.

Homlokzati profilok ereszpárkányként, avagy a homlokzatdíszítés koronája

A homlokzati ereszpárkány egy párkány, mely az oromzat srégen futó szárait kíséri. Amennyiben az alsó két szárvég vízszintesen össze van kötve, háromszög képződik. A vízszintes szárakat ereszpárkánynak nevezzük. Gyakran látunk ilyen háromszöget történelmi épületeken, de a modern építészetben is a legkedveltebb díszítési megoldások közé tartozik.

 

 

 

 

 

 

Az oromzat díszítésénél a szárakat mindig egyféle homlokzati profillal díszítik vagy komplett háromszög formában egy párkánnyal zárják le. Kínálatunkban számos stukkópárkányt talál, melyet homlokzati ereszpárkányként használhat. A méret és minta széles választéka biztosítja, hogy a homlokzatot ízlése alapján díszíthesse.

 

 

 

 

 

 

Gyakran díszítik régi építésű épületek ablakait csúcsos dísszel. Az íves, csúcsos és egyenes formájú timpanon nagyon kedvelt és valóban praktikus. Az egyes stukkópárkányokat nem kell a helyszínen időigényesen méretre vágni és a mintát egymáshoz igazítani, hiszen a timpanonokat üzemünkben méretre vágjuk, összeillesztjük és kérgesítjük.

 

 

 

 

 

 

Stukkópárkány ereszpárkányként beépítve a homlokzat és tető átmenetébe

A legfelső stukkópárkány, mely a homlokzatot optikailag lezárja, ereszpárkánynak nevezzük. Az ereszpárkány gyakran konzolokra támaszkodik, de konzolok nélkül is megvan a maga bája.

 

 

 

 

Az ereszpárkány egy harmonikus átmenetet képez a tető és a homlokzat között. A homlokzati profil kiválasztásánál, melyet az ereszpárkányhoz használt, a minta mellett a méretet is figyelembe kell venni. Egy sikeres homlokzatdíszítés megvalósításához az arányokat is szem előtt kell tartani. Nagyobb, többemeletes épületeken nagyobb, masszívabb stukkópárkányok mutatnak jól. Földszintes családi házak és más alacsonyabb épületek díszítéséhez kisebb profil ajánlott.

 

 

 

 

 

 

Osztópárkány az emeletek optikai elválasztásához

Stukkópárkányok, melyek két emeletét a homlokzaton optikailag választjuk el, osztópárkánynak nevezzük. Ha az osztópárkány a ház lábazatát választja el az első emelettől, aljzatpárkánynak nevezzük. Társasházaknál és magas épületeknél a stukkópárkányok osztópárkányként kedvelt díszelemek, melyek a homlokzatot teszik dekoratívvá. Minta, stílus és méret szerint a homlokzat díszíthető klasszikus és modern formában.

 

 

 

 

A klasszikus homlokzatdíszítésnél a gazdagon díszített motívumokat részesítik előnyben. Gyakran több osztópárkányt helyeznek egymásra, hogy optikailag nagyobb választóvonalat hozzanak létre két emelet között.

 

 

 

 

 

 

Amennyiben a párkány az egész épületen körbefut, azt osztópárkánynak nevezzük. Az osztópárkány homlokzati profilja egy harmonikus képet ad az épületről – nem csak az utca felőli homlokzaton. Kedvelt díszítőelem a körbefutó párkány sarokháznál és családi házaknál ablak- és ajtókeret kombinációjával. Ha Ön egy letisztult homlokzati díszítést részesít előnyben, egy egyszerű mintával ellátott osztópárkány a helyes választás.

 

 

 

 

 

 

Ablakpárkányok

Ha a stukkópárkány az ablak alsó részénél vagy alatta fut, ablakpárkányról beszélünk. Osztópárkányokat használnak ablakpárkányként is. Az ablakpárkánynál is sokféle díszítési lehetőség létezik: keskeny homlokzati profil és gazdagon díszített stukkópárkány is összetéveszthetetlen arculatot kölcsönöz a homlokzatnak. Gyűjtsön ötleteket a képekből!

 

 

 

 

 

 

Kreatív homlokzatdíszítés stukkópárkánnyal

Mint megfigyelhető, a stukkópárkányok sok dekoratív opciót kínálnak a homlokzatdíszítés megvalósításához. Homlokzati profilokkal az épület arányai emelhetők ki vagy előnyösen optikailag befolyásolhatók. Mindig gondoljon arra: A ház homlokzata a tulajdonos névjegykártyája!

Itt találja stukkópárkányainkat >>>

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket