Homlokzatdíszítés hungarocell kültéri díszléccel látványosan és költséghatékonyan

Kültéri stukkó

Homlokzatdíszítés hungarocell kültéri díszléccel látványosan és költséghatékonyan

A stukkó igazán látványos kültéri díszítőelem, melyet évszázadok óta használnak előszeretettel az homlokzatdíszítéshez. A mai modern stukkó azonban már nem gipszből, hanem polisztirolból- köznyelven hungarocellből- készül. A hungarocell kültéri díszléc egy remek alternatívát kínál a költséges gipsz stukkóra, hiszen számos minta áll belőle rendelkezésre és ára is jóval kedvezőbb. A sokoldalú polisztirol stukkó elemek között talán az ablak díszléc a legkedveltebb, hiszen az ablakok díszítése mindig hangsúlyos egy épületen.

Kültéri stukkó minták

A stukkó már az ókorban is kedvelt kültéri díszítőelem volt és az évszázadok során népszerűsége mit sem csökkent. Csupán a felhasznált alapanyagok és a kültéri stukkó minták változtak. Minden építészeti korszaknak megvan a maga karakterisztikus jellemzője. A korszakokkal együtt az éppen kedvelt kültéri stukkó minták is változtak. Talán a barokk és reneszánsz korszak a legismertebb művészettörténeti korszakok, melyekben a stukkó központi szerepet töltött be. Látványos, szembetűnő, olykor akár már hivalkodó is a beltéri és kültéri stukkó minták sokasága ezeken az épületeken.

Akkoriban még minden stukkó kézzel, gipszből készült. Nem csupán a stukkó elkészítése, de beépítése is igen költséges és körülményes volt. Napjainkban nem csak a kültéri stukkó minták, de a felhasznált alapanyagok is változtak. A stukkó ma már polisztirolból készül. A stukkó minták tekintetében a választék továbbra is sokrétű: az egyszerű formáktól kezdve az egészen díszes profilokig.

Ma azonban már kevésbé egy irányzat, mint inkább az épület jellege és a tulajdonos ízlése határozza meg, milyen kültéri stukkó minták fogják díszíteni a homlokzatot. Modern, új építésű ingatlanokon gyakran látunk visszafogott, szinte minimalista stílusú stukkót; kertvárosi villákon pedig gyakori a díszes ablakkeretezés és dekoratív stukkóprofilok, akár dísztéglák használata is.

De hogyan is tudta felváltani a klasszikus gipsz stukkót a hungarocell kültéri díszléc?

Milyen előnyei vannak a kérgesített kültéri díszlécnek?

A polisztirol, azaz hungarocell, az egyik legkedveltebb stukkóalapanyag napjainkban, hiszen mind a kivitelezőnek, mind a tulajdonosnak számos előnyt biztosít. A hungarocell kültéri díszléc kiválóan alkalmas homlokzatdíszítésre, hiszen…

  • …időjárás, - és ütésálló kéregbevonattal rendelkezik

  • …szakember segítsége nélkül is beépíthető

  • …kedvező árú

  • …könnyű súlyú

  • …praktikus, egyszerűen beépíthető

  • …környezetbarát vízbázisú festékkel a kívánt színre festhető

  • …széles méret- és mintaválasztékénak köszönhetően dekoratív ötletek megvalósítását teszi lehetővé

Homlokzat stukkó beépítése szakember nélkül?

Mint azt korábban említettük, a polisztirol homlokzati stukkó akár szakember segítsége nélkül is könnyedén beépíthető. Számos olyan kültéri stukkó készül ugyanis polisztirolból, melyek már méretre vannak gyártva, így helyszíni barkácsolásra egyáltalán nincs szükség. Ezeket a kültéri stukkókat csupán néhány mozdulattal fel kell ragasztani a homlokzatra. Ilyen előregyártott homlokzat stukkó például a timpanon ablak stukkó és a dísztégla.

Az ablakkeret oldalsó díszítéséhez az ablak díszléc egy gérláda és egy apró fogazatú fűrész segítségével könnyedén méretre szabható. Amennyiben az ablak három oldalát ugyanazzal az ablak díszléccel szeretné díszíteni, praktikus megoldás az előregyártott sarokelemek használata, melyek megkönnyítik és meggyorsítják a beépítést. A stukkó webáruházban minden kültéri ablak díszléchez megtalálja a méretben és mintában pontosan hozzá illő kiegészítőelemeket, mint például sarokelemeket, végelemeket, középdíszeket és sordíszeket.

A fenti 3 fotó remekül mutatja, milyen különböző stílusú díszítéseket lehet megvalósítani különböző ablak díszlécek felhasználásával. Az ablakkeretezés stukkóval számtalan lehetőséget nyújt a homlokzatdíszítésre. Egy galériában több, valóban megvalósított ablakkeret megoldást gyűjtöttünk össze Önnek. A megvalósított ablakkeretezések biztosan ötletet adnak majd Önnek háza díszítéséhez.

Az ablakkeretezés szerves része az ablakpárkány díszítése. Igazán praktikus megoldás erre a komplett ablakpárkány, mely már üzemünkben méretre gyártva készül. A homlokzat stukkózása azonban nem merül ki az ablakkeretezésben, sőt. Polisztirolból számos más, homlokzatdíszítésre kiválóan alkalmas termék is készül. Polisztirol oszlopokkal például látványos oszlopdíszítéséket, hungarocell 3D betűkkel és számokkal pedig akár feliratokat, logókat valósíthat meg könynedén.

A fenti homlokzati stukkó termékek mind gyorsan és egyszerűen beépíthetők. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük Önnek a kivitelezést, összegyűjtöttük a különböző kültéri stukkó termékek beépítési videóit. Ezekben a videókban lépésről lépésre mutatjuk, hogyan kell beépíteni a kültéri stukkót.

Természetesen a homlokzat stukkó beépítéshez szükséges rezsi anyagokat is megrendelheti a webáruházban. A ragasztótótól kezdve, a fűrészen át a kéreganyagig minden terméket megtalál, melyekre szüksége lesz a kivitelezésnél.

Ablak díszléc festése?

A beépítés után az ablak díszlécet és a többi polisztirolból készült kültéri stukkót egy vízbázisú festékkel kell lefesteni. Tulajdonképpen a festés az utolsó lépés a beépítési munkálatok során. A festéssel egységes megjelenést kapnak a homlokzat stukkók. Kövesse a beépítési videókban mutatott lépéseket és akkor biztos lehet benne, hogy az ablak díszlécek közötti toldások a festés után sem fognak látszani. A stukkóval készült homlokzati dekor úgy fog mutatni, mintha egyetlen darabból készült volna.

Az ablak díszléc festése továbbá lehetőséget ad Önnek a végleges megjelenés kialakítására. Alapvetően két fő stílus figyelhető meg a kültéri stukkó festése kapcsán. Az egyik az erős kontrasztos festés, a másik az egységes festés. Az erős kontrasztoknál jellemző, hogy a homlokzat színéhez képest az ablak stukkó jelentősen eltér, ezzel is kiemelve a stukkót a homlokzat síkjából. A másik lehetőség az egységes színre festés. Ebben az esetben a kültéri díszlécek és homlokzat színe azonos vagy csak éppen minimálisan eltérő. Ez a fajta stukkófestést nem egy-egy stukkóelemet hangsúlyoz, hanem a teljes kültéri homlokzatdíszítést.

Kültéri stukkó

 

Kültéri LED stukkó

 

A kültéri polisztirol stukkó tehát kedvező áru, praktikusan beépíthető és igazán esztétikus homlokzatdíszítéseket tesz lehetővé. Nézze meg teljes kültéri stukkó kínálatunkat és valósítsa meg Ön is álmai otthonát!

Megnézem a teljes kültéri stukkó kínálatot

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket