Mire érdemes odafigyelni kültéri ablakpárkány kiválasztásakor?

Kültéri stukkó

Mire érdemes odafigyelni kültéri ablakpárkány kiválasztásakor?

Egy szép ház ablakok nélkül? Napjainkban a legtöbbünknek elképzelhetetlen. Már egy óvodás gyermek is ablakokkal rajzol le egy házat – hol egyszerűen, hol pedig kimondottan díszesen. Az ablakok lehetővé teszik a fény és friss levegő beáramlását az épületbe kintről, míg bentről zavartalan látvány biztosítanak a külvilág felé, valamint védik a házat a csapadéktól és széltől. Az ablakok mérete és formája mellett szintén fontos szerepet játszik a megfelelő ablakpárkány annak érdekében, hogy az ablak a fenti funkcióit optimálisan töltse be. Nézzük is meg részletesen, mire érdemes figyelni a megfelelő kültéri ablakpárkány kiválasztásakor.

Az ablak funkciói

Minden ablak több elemből tevődik össze és minden része fontos funkciót tölt be.

  • Az ablak üvegén keresztül áramlik fény a belső térbe. Míg a teljesen átlátszó üvegen keresztül zavartalanul jutnak át a napsugarak, addig a matt üveg szűri a fényt, sőt a nem kívánatos tekinteteket is távol tartja.

  • Korábban igen kedvelt volt a kazettás ablakok használata. Ebben az esetben az ablak szárnyfelülete egyenlő részekre van felosztva, ezek az úgynevezett kazetták. A kazettás keret meggátolta a hő és hideg beáramlását, ezzel a hőhidak kialakulását is. Napjainkban ezt a funkciót a vákuummal töltött duplaüveges ablakok tölti be kiváló minőségben.

  • Az ablakok stabilitását valamint nyitását és zárását az ablakkeret biztosítja. A mai modern ablakok keretei emellett nagy szerepet játszanak a hőszigetelésben és zajvédelemben is.

  • A hőhidak kialakulásának megakadályozása végett ma az ablakokat rögzítővasak majd purhab segítségével rögzítik a falnyílásba.

  • A kültéri ablakpárkány elvezeti a csapadékot, ezáltal védi a homlokzatot az időjárás okozta szennyeződésektől, esetleges károktól és penészesedéstől is.

  • A beltéri ablakpárkány egyrészt szintén fontos szerepet játszik az épület hőszigetelésében, másrészt esztétikai funkciót is betölt, hiszen a lakberendezés része. Belső ablakpárkány nélkül az ablak befejezetlennek tűnik.

Ablak stukkó

 

Ablakstukkó

 

Kültéri ablakpárkány

Egy kültéri ablakpárkány nem csak funkcionálisnak, de esztétikusnak is kell lennie. Mivel a kültéri ablakpárkány sokkal nagyobb megterhelésnek van kitéve, mint a beltéri ablakpárkány, kiemelten fontos, hogy alaposan informálódjuk és körültekintően válasszuk ki a megfelelő kültéri ablakpárkányt. A választék méretet, formát és alapanyagot illetően igen széles. Minden alapanyagnak megvan a maga előnye és hátránya, de anyagtól függetlenül minden kültéri ablakpárkányra érvényes, hogy ...

  • …enyhe lejtéssel kell beépíteni, hogy az esővíz és csapadék akadálytalanul távozzon. Amennyiben huzamosabb ideig állóvíz van az ablakpárkány felületén, nagy esélye van az algásodásnak, esetleg penészesedésnek is. Mindkettő eltávolítása körülményes és időigényes.

  • …rendelkeznie kell egy vízorral, mely biztosítja a csapadék elvezetését a homlokzattól. Vízelvezetés nélkül a homlokzat folyamatosan nedvességnek lenne kitéve, ami hosszú távol komoly károkat okozhat a falazatban.

  • …pontosan illeszkednie kell az ablaknyílásba. Annak érdekében, hogy az ablakpárkány és falazat valamint az ablak közé semmiképpen se kerülhessen nedvesség, a kültéri ablakpárkányt beépítését valamint a tömítést nagyon körültekintően kell elvégezni. Éppen ezért a kültéri ablakpárkány kiválasztásakor az esztétikum mellett fokozottan ügyelni kell a helyes méret kiválasztására is.

 

Pécel 124 ablakpárkány prfil

 

  • …ellenállónak kell lennie az időjárás viszontagságaival szemben. A kültéri ablakpárkány nem csupán nedvességnek, hanem erős napsugárzásnak, hőségnek, szélnek, fagynak, jégesőnek is ki van téve.

  • …formatartó alapanyagból kell készülnie. Nagy melegben vagy éppen fagyban nem formatartó anyagok deformálódhat. Éppen ezért fontos, hogy ügyeljen a kültéri ablakpárkány anyagára. Amennyiben a párkány nem formatartó, idővel akár repedések is keletkezhetnek a falazaton és az ablakok mentén. Ezek javítása rendkívül költséges és időigényes.

  • …ne igényeljen karbantartás és egyszerűen kezelhető legyen. Fontos, hogy a kültéri ablakpárkányt ne kelljen rendszeresen fugázni, festeni, vakolni. Ezek ugyanis mind körülményes munkálatok, melyek elkerülhetőek, ha megfelelő ablakpárkányt választ. Fontos továbbá, hogy a mindennapi használat során keletkező szennyeződéseket és port egyszerűen el lehessen távolítani a párkány felületéről.

A fenti 6 kritériumnak tehát minden körülmények között meg kell felelnie egy kültéri ablakpárkánynak. De vajon mely anyagból készült párkányok a megfelelőek?

Gránit ablakpárkány: a gránit ablakpárkány a piacon kapható legdrágább párkányok közé tartozik, hiszen strapabíró és ellenállóálló széllel és időjárással szemben. Gránit ablakpárkányok számos különböző színben és méretben kaphatóak. A simára csiszolt felülete egyszerűen és könnyen tisztítható. Erősebb mechanikai behatás, például ütés esetén azonban sérülhet a felület. Ebben az esetben a teljes ablakpárkányt cserélni kell.

Kő ablakpárkány: a kő ablakpárkányok egyik kedvelt fajtása a márvány ablakpárkány, mely természetes és előkelő megjelenését biztosít a ház homlokzatának. Igen nagy a teherbíró képességük és könnyedén tiszthatóak. Áruk azonban meglehetősen magas. A márvány kő ablakpárkányra is érvényes, hogy sérülés esetén sajnos a teljes párkányt cserélni kell.

Műkő ablakpárkány: Igen kedvelt az utóbbi években a műkő ablakpárkány. A műkő ablakpárkány általában cement vagy műgyanta és gránittörmelék keverékéből készül. Ez a keverék úgynevezett agglomerát nem csak esztétikus, de időtálló megoldás is.

Műanyag ablakpárkány: a műanyag ablakpárkány egy költséghatékony megoldás, mely általában rövidebb idő alatt is készül el, mint egy kő ablakpárkány. A műanyag ablakpárkányok ma már számtalan színben és mintával elérhetőek. Súlyuk könnyű, beépítésük egyszerű. Napjainkban már akár karcmentes felületű műanyag ablakpárkányok is kaphatóak A műanyag ablakpárkány hátránya, hogy erős napfénynek kitéve elszíneződhet

Alumínium ablakpárkány: az alumínium ablakpárkányok ára kedvezőbb, mint a kőpárkányoké, ráadásul időtállóak és praktikusan beépíthetőek

Kérgesített polisztirol ablakpárkány alumíniumlemez-borítással: a kérgesített polisztirolból készült ablakpárkányok már évek óta a homlokzatdíszítés szerves részét képezik. A párkányok alapja polisztirol, mely egy ütésálló kéregbevonatnak köszönhetően ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben is. Az alumíniumlemez-borításnak köszönhetően a polisztirol párkányok könnyen tisztíthatóak. Súlyuk könnyű, beépítésük egyszerűen kivitelezhető.

Komplett alumínium ablakpárkány polisztirolból?

A technikai fejlődéssel együtt változnak az alapanyagok és belőlük készített termékek köre is. Napjainkban már lehetőségünk van különböző anyagok és azok pozitív tulajdonságainak kombinációjára. Vegyük például a kültéri ablakpárkányokat, melyek hosszú időn keresztül természetes anyagokból (fából vagy kőből) készültek. Később elterjedtek számos előnyük miatt az alumínium és műanyag ablakpárkányok is.

Az emelkedő energiaárak és környezettudatos életszemlélet miatt egyre több ház homlokzatát szigetelték és cserélték az ablakok új nyílászárókra. Ennek következtében elkerülhetetlen volt az ablakpárkányok cseréje is. A kő és alumínium kültéri ablakpárkányok sajnos okozhatnak hővesztést, ami hőhidak kialakulásához vezethet.

Amennyiben a ház falait körültekintően polisztirol lapokkal szigetelték, úgy érdemes az ablakpárkányoknál is gondolni a szigetelésre. Pontosan erre a célra szolgálnak a komplett polisztirol ablakpárkányok, melyek alapja polisztirol, felső részét pedig egy alumínium-lemez borítja. Az ablakpárkány díszléc részét ütésálló kéregbevonat védi. A komplett, alumíniummal borított polisztirol ablakpárkány így 4 előnyt is biztosít Önnek:

  1. optimális hőszigetelés az ablaknyílásnál

  2. stabil és egyszerűen tisztítható alumínium felület

  3. dekoratív díszléc vízorral

  4. komplett termék kedvező áron

 

Komplett alumínium ablakpárkány 106-F

 

Webáruházunkban online rendelheti meg a polisztirolból készült és kéregbevonattal, valamint alumíniumlemez-borítással ellátott komplett ablakpárkányokat. Jelenleg 3 különböző mintájú ablakpárkányt gyártunk szériatermékként 3 kávamélységhez és 19 kávaszélességhez.

Az ablakkáva mélységét mindenképpen mérje le rendelés előtt. Amennyiben az ablakkáva keskenyebb az általunk szériatermékként gyártott ablakpárkány mélységénél, a helyszínen a párkánylap méretre vágható. Amennyiben nagyobb kávamélységű ablakpárkányra lenne szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot. Kollegáink örömmel állítanak össze Önnek egy korrekt ajánlatot a kívánt ablakpárkányra.

Az átláthatóság kedvéért a méretválasztásnál a kávaszélességeket 5 cm-es lépcsőkre osztottuk és méretkategóriákat hoztunk létre.

Ablakpárkány kiterített rajz

 

Komplett ablakpárkány metszeti rajz

 

A bal oldali rajzon egy komplett ablakpárkány méreteit látja. Jobb és bal oldalon elegendő hely áll rendelkezésre egy 140 mm széles ablakkeretező díszléchez. Az ablakpárkány teljes szélességébe ez már bele van kalkulálva. Amennyiben az ablakkáva néhány centiméterrel keskenyebb vagy szélesebb, választhatja az adott méretkategóriát, az apró eltérés senkinek sem fog feltűnni.

A jobb oldali rajzon egy alumíniumlemez-borítású komplett ablakpárkány metszetét látja. Remekül látszik a képen a vízorral ellátott díszléc és az alumíniumlemez is. A komplett ablakpárkány így két vízelvezető vízorral is rendelkezik. Az ablakpárkányhoz természetesen mindkét oldalra műanyag lezáró is tartozik, így biztos lehet benne, hogy az esővíztől és csapadéktól biztosan védve van háza homlokzata.

A kérgesített polisztirolból készült, alumíniumlemez-borítással ellátott komplett kültéri ablakpárkány tehát egy praktikus és dekoratív megoldás.

Kérgesített polisztirolból készült,alumíniumlemez-borítással ellátott komplett kültéri ablakpárkányainkat itt tekintheti meg>>>

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket