3+1 aranyszabály, amit érdemes betartania a direkt és indirekt világítás kialakításakor

Beltéri stukkó , LED világítás

3+1 aranyszabály, amit érdemes betartania a direkt és indirekt világítás kialakításakor

Ma már köztudott, hogy a falak színe és a bútorok stílusa mellett a fényforrásoknak is meghatározó szerepe van egy hangulatos miliő kialakításában. Éppen ezért érdemes a direkt és indirekt világítást alaposan megtervezni, a dizájn részeként kezelni. Nézzük meg azonban először, mi is az a direkt fény és mi az indirekt világítás jelentése.

Direkt világítás: amennyiben a fényforrás közvetlenül világít meg egy adott tárgyat, direkt világításról beszélünk. Direkt, azaz közvetlen világítás a legelőnyösebb olvasáshoz vagy például a konyhában főzéshez. Direkt világítás kialakítására alkalmas fényforrások a led spotok és led panelek.

Indirekt világítás: ebben az esetben nem látunk rá közvetlenül a fényforrásra, a megvilágítani kívánt tárgyat nem közvetlenül, hanem egy szórófelületen keresztül éri a fényáram. Az indirekt világítási módot leggyakrabban a kellemes atmoszféra megteremtésére, hangulatvilágításként alkalmazzák. Indirekt világítás kialakítására alkalmas fényforrások a led szalagok.

LED világítás beépítésére alkalmas díszlécek >>

1. tervezze meg a közvetlen és rejtett világítást alaposan!

Ahhoz, hogy otthonában a világítás praktikus, funkcionális és egyben esztétikus is legyen, alaposan meg kell terveznie, hova, milyen fényforrás kerüljön. Ehhez először is a saját igényeit kell felmérnie. Gondolja végig, hogy adott helyiségben milyen tevékenysége(ke)t végez és azokhoz milyen világításra van szüksége. A dolgozószobában például nélkülözhetetlen a kellő mennyiségű, közvetlen fényt biztosító direkt világítás mennyezeti lámpa, vagy asztali lámpa formájában. Ugyanez igaz a konyhára. Főzéshez, az ételek előkészítéséhez mindenképpen szükséges a kellő erejű direkt világítás. Ezzel szemben az étkezőben például kimondottan jó ötlet lehet egy pohár bor elfogyasztásához meghitt, indirekt világítást kapcsolni. A nappaliban esti tévénézéshez sincs feltétlenül szükség egy erős mennyezti világításra, éppen elég egy hangulatos rejtett világítás.

Mielőtt tehát megvásárolná a különböző fényforrásokat, gondolja végig, az adott helyiség különböző részeiben milyen világítás(ok)ra van szüksége. És itt el is érkezünk a 2. aranyszabályhoz: nem kell kizárásos alapon választania a direkt és a rejtett világítás között.

2. kombinálja a direkt és indirekt világítást!

A legtöbb helyiségben nélkülözhetetlen a direkt fény használata. Ez azonban nem zárja ki az indirekt, azaz rejtett világítás használatát, sőt. A leghangulatosabb fénykoncepciók direkt és indirekt világítás kombinációjából állnak. A jól sikerült fénykombinációkhoz érdemes 3 alapfogalmat tisztázni:

Fővilágítás: egy helyiség elsődleges, meghatározó fényforrása. Általában egy mennyezeti lámpa tölti be ezt a szerepet. Leggyakrabban a fő világítás direkt világítás, tehát közvetlen fényforrás

Kiegészítő világítás: adott tárgyak vagy felületek célzott megvilágítása, mely önmagában nem elegendő az egész helyiség megvilágítására. Kiegészítő világítás lehet direkt és rejtett világítás is.

Hangulatvilágítás: kiegészítő világítás, mely elsősorban esztétikai funkciót tölt be. A hangulatvilágítás leggyakrabban indirekt világítás.

A fénykoncepció tervezése során érdemes a fenti 3 világítástípust kombinálni. Könnyű azt mondani, ugye? Legyen közvetlen fényforrás, de hangulatos rejtett világítás is, ne feledkezzen meg a fő világításról, de válasszon hozzá illő kiegészítő – és hangulatvilágítást is. Megoldható mindez költéséges lakberendező és drága dizájnlámpák nélkül? Igen! Polisztirolból számos led világítás kiépítésére alkalmas díszlécet gyártunk. Legyem szó direkt vagy indirekt világításról vagy akár a kettő kombinációjáról: a polisztirol stukkó biztosan jó választás!

3.tegye egyedivé otthonát led világítás kiépítésére tervezett díszlécekkel

Kínlatunkban számos led világítás kiépítésére alkalmas díszlécet talál. ezeket a stukkóprofilokat kifejezetten led szalag és/vagy led spotok beépítésére terveztük és fejlesztettük ki.

A könnyebb eligazodás végett, a ledes díszléceket a beépíthető világítás jellegétől függően kategóriákba soroltuk.

Holker rejtett világítás díszlécek:

a mennyezet és oldal találkozásához rögzíthető díszlécek belsejében egy nút található, ide kell beragasztani az alumíniumból készült reflektorlécet, majd rá a led szalagot. A Reflektorléc megakadályozza, hogy az erősebb fényű led szalag átvilágítsa a díszlécet, gondoskodik a hőelvezetésről és optikailag növeli a fényerőt is. A led szalagok porvédelméről a plexi léc gondoskodik, mely pontosan illik a díszléc belsejébe. Kínálatunkban a ledes holker díszlécek mellett megtalálhatóak oldalfali rejtett világítás díszlécek is. Ezek a díszlécek egyetlen ragasztófelülettel rendelkeznek és közvetlenül az oldalfalra rögzíthetőek.

A led szalag beépítésére alkalmas díszlécek praktikus és esztétikus megoldást kínálnak a rejtett világítás kiépítésére. Az előregyártott sarokelem segítségével a díszlécek beépítését akár saját kezűleg is elvégezheti.

Polisztirol stukkó led rejtett világítással

16 különböző díszléc led szalaghoz: itt tekintheti meg indirekt világítás kialakítására alkalmas díszléceinket >>

Led spot világítás díszlécek:

a direkt világítás kialakításához ajánljuk L-profiljainkat és U-profiljainkat, melyeket led spotok beépítésére terveztünk. A stukkó alsó lapjába egyszerűen beépíthetőek a led panelek vagy led spotok. A profil oldalát egy dekoratív stukkó díszíti. Az L-profilok az oldalfal mentén rögzíthető díszlécek, melyek kiválóan alkalmasak például a konyhapult vagy egy íróasztal fölötti közvetlen világítás kialakítására. Az U-profilok a mennyeztre rögzíthető díszlécek, melyeket leggyakrabban étkezőasztal vagy reggelizőpult világítására használnak ügyfeleink. A helyiség azon részein, ahol nincs szükség világításra, díszítheti egy azonos mintájú, klasszikus holker díszléccel. Az előregyártott kiegészítőelemekkel a klasszikus díszlécet és a led spot világítás kialakítására alkalmas díszlécet barkácsolás nélkül kötheti össze.

Led spot világítás díszlécek

Itt tekintheti meg direkt világítás kialakítására alkalmas díszléceinket >>

Direkt és indirekt világítás díszlécek:

amennyiben nem csak egy helyiségen belül, hanem egy adott oldalfalon belül szeretné kombinálni a direkt és indirekt világítást, ajánljuk kombi díszléceinket, melyek egyszerre teszik lehetővé led szalag és led spot beépítését. Számos különböző díszléc és forma áll rendelkezésére az egyedi dekoráció és világítás kialakításához.

Kombi stukkó díszlécek direkt- és indirekt világítás kialakításához

Itt tekintheti meg direkt és indirekt világítás kialakítására alkalmas díszléceinket >>

+1 egy csipetnyi extra: led világítás stukkólámpával

Ha elkészült a fénykoncepció tervezésével, eldöntötte, hogy hol van szüksége direkt illetve indirekt világításra, kiválasztotta a megfelelő díszlécet, de mégis úgy érzi, hogy valami mg hiányzik, akkor a stukkólámpa a megoldás! A polisztirolból készült dekoratív stukkólámpákat különböző méretekben és formákban gyártjuk. A mennyezeti lámpákat led szalaggal és/vagy led spotokkal lájuk el, szerelvényezve és fehérre festve szállítjuk, tehát azonnal beépíthetőek. A led fényforrásokkal ellátott stukkólámpa egy egyedi mennyezeti világítás, amin biztosan minden vendég szeme megakad.

Led világítás stukkólámpával

Itt tekintheti meg led világítással ellátott stukkólámpáinkat >>

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket