Watt, lumen vagy lux? – Pro tippek LED lámpa vásárlásához

LED világítás

Watt, lumen vagy lux? – Pro tippek LED lámpa vásárlásához

Volt rá példa mostanság, hogy villanykörtét keresett a boltokban? Ön is meglepődött, hogy a jó öreg csavaros végű világítótestek eltűntek a boltok polcairól, s az újakon szinte lehetetlen kiigazodni? Mi most segítünk!

Kezdjük az elején, hiszen a mindenki által ismert Watt, mint mértékegység valójában vajmi keveset mond el arról, hogy azt becsavarva mennyi világosság is árasztja el a szobáinkat. Ez csupán annyit mutat meg, hogy mennyi áramot fog fogyasztani az izzó. Régen talán még a nagyobb energia felvétel jó barátságban volt a fényerővel, de manapság az elmúlt évek, évtizedek technológiai fejlődése tükrében, ez már nem feltétlenül igaz, sőt.

Watt, lumen és lux – Mit is takarnak ezek a fogalmak?

Három mértékegység, melyek feltüntetésre kerülnek a csomagolásokon:

  • Watt (W) – a lámpa energia felvételét jelöli

  • Lumen (lm) – a lámpa kisugárzott fénymennyiségét jelöli

  • Lux (lx) – a szembe jutó fény mennyiségét jelöli

Rendben, szépen hangzó definíciók, de inkább lássuk, hogyan használjuk őket:

Az ideális rejtett világítás számokban

Az egyszerűség kedvéért először a rejtett világítás LED fényforrásairól írunk. Ez alatt egész pontosan azt a diszkrét háttérvilágítást értjük, mely vakításmentesen, árnyékok nélkül képes kellemes hangulatot teremteni. Kínálatunkban erre példát a LED szalag és LED stukkó kombinációjában találhat. Kattintson ide és ismerje meg rejtett világítás kialakítására alkalmas termékeinket közelebbről!

 

Rejtett világítás stukkó

 

A LED szalag esetében a lument érdemes figyelni, hiszen minél magasabb annál ragyogóbb fényre számíthatunk. Ha egy szakembert kérdeznének, mondjuk minket, akkor nappaliba, halószobába 100 lm/m2, konyhába, fürdőszobába 300 lm/m2 javasolnánk. De ezek persze csupán irányértékek, hiszen könnyen belátható, hogy a fényigénye mindenkinek más.

A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy az eddigi vásárlások alapján a leggyakrabb párosítás a konyhához, a fürdőszobához, a nappalihoz és a gyerekszobához, az erősebb szalagunk, az 540 lm/m-es, az előszobába, a hálószobába, pedig a diszkrétebb fényű Led szalag a 260 lm/m-es. Ezt persze még meg lehet toldani egy fényerő szabályzóval, így igazítva mindenkihez és minden helyzethez biztosan ideális fényerőt nyújtanak.

Néhány konkrét példa:

Vegyünk egy 20 m2-es nappalit vagy gyerekszobát, egy 12 m2-es konyhát és egy 15 m előszobát, az előbbiek alapján tehát ezekben a helységekben a következő fényerővel kell számolnunk:

  • 20 m2 x 300 lm/m2 = 6000 lm

  • 12 m2 x 300 lm/m2 = 3600 lm

  • 15 m2 x 100 lm/m2 = 1500 lm

Persze ez nem ilyen egyszerű, a 20m2-es nappaliban ugyanis 4 fal van, melyek párban különböző méretűek:

4 m + 5 m + 4 m + 5 m = 18 m

Így a beépítésre szánt LED szalag mennyiség 18 méter. Válasszuk most a meleg fehér fényűt, melynek egy métere 540 lumen fényt bocsát ki, azaz 18 méteren:

18 m x 540 lm/m = 9720 lm

Ez bő harmadával nagyobb, mint amennyit a szoba mérete alapján igényelne, ami problémának tűnhet, de valójában nem az. Ha végignézünk szobáinkon, rögtön megakadhat szemünk számos bútoron, egyéb berendezési tárgyon mely fényt nyel el, így nyugodtan behelyezhető ennyi LED szalag egy ekkora nem üres szobába.

Direkt világítás LED Spotok beépítésével az ideális élményhez

Igen, a rejtett világítás remek hangulatot teremt, de sajnos munkához, olvasáshoz, főzéshez, és sorolhatnánk a végtelenségiga különböző tevékenységeket, nem ideális. Itt kerül képbe a direkt fény, mely számos módon előidézhető a szükséges helyeken. Kínálatunkban mindezt a LED spotok és LED panelek beépítésével érheti el, melyeket kínálatunkban található LED stukkókba egyszerűen elhelyezhet. Ha kíváncsi ezekre a termékekre, kattintson ide!

 

Direkt világíás stukkó díszlécekbe épített LED ízókkal

 

Közvetlen, direkt világítás esetén már nem a lumen, hanem a lux értéke fog döntő szerepet játszani. A szakirodalom és tapasztalatunk azt mutatja, hogy legalább 500 lux szükséges egy koncentrációt vagy precizitást igénylő feladat elvégzéséhez (pl. borotválkozás, halszálkázás, olvasás).

Lehet-e és kell-e lument luxba váltani?

A kérdés akkor merül fel, mikor egy csomagoláson csak lumen (vagy éppen lux) szerepel mértékegységként. Sajnos egyszerű képlet nincs, de azért nagyon bonyolult matematikai műveletek sem szükségesek a számításhoz. Először is szükségünk van adatokra: a fény kilépési szögére a lámpából, a fényforrás és a megvilágítani kívánt terület távolságára, illetve a megvilágítani kívánt terült pontos méretére. A következő táblázatban ezek alapján könnyedén meghatározhatja, hogy pontosan milyen fényforrásra is van szüksége (a távolságot mi alapból 1 és 2 méterre határoztuk meg, hiszen ettől nagyobb vagy kisebb belmagasságok ritkán vannak, természetesen, ha szükség van rá a táblázat adatai arányosíthatóak)

 

TávolságVilágítóerőKilépési szögFényáramAlapterület (átmérő)
2 m 500 lx 35 fok 580 lm 1,22 m
2 m 500 lx 60 fok 1680 lm 2,07 m
2 m 500 lx 120 fok 53500 lm 3,69 m
2 m 500 lx 120 fok 6300 lm 4,00 m
1 m 500 lx 35 fok 145 lm 1,10 m
1 m 500 lx 60 fok 420 lm 1,86 m
1 m 500 lx 110 fok 1340 lm 3,32 m
1 m 500 lx 120 fok 1570 lm 3,6 m

 

Néhány konkrét példa:

Vegyünk egy íróasztalt, amely fölé álmennyezet kialakítását tervezzük LED spotlámpák felhasználásával. Válasszuk most a hideg fehér fényű LED spot izzókat! Nézzük meg a termék dobozát, melyen az áll, hogy egy LED spotlámpa 300 lument bocsát ki, a kilépési szög 110 fokos. A táblázat alapján láthatjuk is rögtön, hogy 2 méter magasságból 5350 lumenre van szükségünk az ideális 500 luxhoz, így egy egyszerű osztás után az alábbi adatokat kapjuk:

5350 lm : 300 lm/spot = 17,83 spot

Kerekítve 18 spot izzó szükségességét látjuk. Webshopunkban a LED spotokat és kiegészítő termékeit a LED szalag, LED spot izzó webáruház kategóriában, a direkt és kombinált LED világítás kialakítására kifejlesztett LED díszléceket pedig a LED világítás, LED stukkó menüpontban találja.

 

Kombinált LED világítás stukkó

 

Ha nem LED spotra esik a választás, hanem LED panelek mellett döntünk, a képlet annyiban változik, hogy ott a kilépési szög 120 fok és a panelenként számolhatunk 960 lumennel.

6300 lm : 960 lm/sugárzó = 6,56 sugárzó

Azaz kerekítve bővel elég 7 darab LED panel, melyek szintén könnyedén beszerelhetőek az imént említett ledes léceinkbe.

Webáruházunkban a LED spot izzó, és LED panelek itt találhatóak >>>

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket