Milyen homlokzat illik leginkább az Ön házához?

Kültéri stukkó

Milyen homlokzat illik leginkább az Ön házához?

Házunk homlokzatának stílusa nagy mértékben befolyásolja az épület jellegét, karakterét. Éppen ezért fontos, hogy építkezés vagy felújítás során kellő figyelmet szenteljünk a homlokzat díszítésének. Az alábbiakban családi ház homlokzati ötleteket gyűjtöttünk össze, hogy megkönnyítsük Önnek a döntést, milyen homlokzat illik leginkább az Ön házához.

Ház homlokzat színek kiválasztása

 

Ház homlokzat színek kiválasztása

 

Házunk színének kiválasztása mindig egy izgalmas feladat. Legyen szó homlokzatfelújításról vagy új építésű ingatlan homlokzatának díszítéséről, a ház külső festése mindig a munkálatok szerves részét képezi. A modern homlokzatfestékeknek és korszerű festési technikáknak köszönhetően a ház külső falainak festése nem esedékes évente, sőt. Szakértők azt javasolják, hogy a homlokzatot 10-20 évente kell újra festeni. Az a szín tehát, amelyet választunk, hosszú időre meghatározza majd otthonunk megjelenését.

Egy egyszerű szürke ház gyakran elveszik a tömegben. Ezért is kedvelt kettő vagy akár több szín használat is. Több szín harmonikus kombinációjával otthonunknak dekoratív és egyedi megjelenést kölcsönözhetünk. A megfelelő szín(ek) kiválasztásához érdemes figyelembe venni a nyílászárók valamint a tető színét is. Szintén fontos szem előtt tartani a ház építészeti stílusát. Mediterrán házak homlokzatának festéséhez gyakran használnak meleg, mélytónusú színeket, melyek a Földközi-tenger menti országok hangulatát idézik. Kedvelt a sárga és barna színek, illetve ezek több árnyalatának kombinációja is. Ezzel szemben a modern stílusban épült családi házak homlokzatán inkább a visszafogottabb, minimalista stílus figyelhető meg. A modern családi házakat jellemzően szürke vagy homokszínre festik, de nem ritka az egyszerű fehér homlokzat sem.

Döntsön bármelyik homlokzatszín mellett, a legfontosabb az, hogy az Ön ízlésének megfeleljen.

Családi ház homlokzati ötletek

A festés mellett számos egyéb opció is rendelkezésre áll. Az alábbi felsorolásban családi ház homlokzati ötleteket gyűjtöttünk össze.

Vakolt homlokzat: míg korábban a vakolat kizárólag a homlokzat védelmére szolgált, ma már jelentős esztétikai szereppel bír, hiszen nagy mértékben befolyásolja az épület külső megjelenését. Fedővakolatok közül választhat számos színezett és akár különböző felületű vakolat közül is. A finom szemcseméretű vakolat visszafogott díszítést, a durvább szemcséjű vakolat pedig markánsabb, karakteresebb megjelenést kölcsönöz az épületnek.

Zöld homlokzat: környezetbarát megoldás otthona külső falainak díszítésére. A zöld homlokzat tulajdonképpen a ház külső falaira függőlegesen felfuttatott kúszónövények összeségét takarja. A növények a ház alapzata melletti termőtalajban gyökereznek és általában külön ápolást nem igényelnek. A zöld homlokzat nem csak díszíti a házat, de hozzájárul az épület hőszigeteléséhez is.

Tégla homlokzat: számos európai országban, például Németországban és Hollandiában széles körben elterjedt homlokzatdíszítési lehetőség. A tégla egy rendkívül időtálló és dekoratív díszítőelem. A tégla homlokzat kiválóan illik modern és mediterrán stílusban épült házakhoz.

Kerámia homlokzat: rendkívül praktikus megoldás, hiszen az időjárás,- és ütésálló kerámialapok nem igényelnek karbantartást. A kerámia homlokzat az épületnek modern megjelenést kölcsönöz, mely rendkívül jól kombinálható további fa vagy acél elemekkel.

Homlokzat stukkóval: függetlenül attól, milyen stílusban épült a családi ház, a stukkó biztosan jó választás, hiszen óriási méret és mintaválasztékot kínál. Az ütésálló kéregbevonat biztosítja, hogy a kültéri polisztirol stukkó hosszú évtizedeken át díszíthesse a homlokzatot.

Kültéri polisztirol stukkó előnyei

A polisztirolból készült kültéri stukkó remek választás családi ház homlokzatának díszítéséhez, hiszen…

  • alacsony beruházási költségből kivitelezhető

  • egyszerűen beépíthető, akár szakember nélkül is

  • gyorsan beépíthető, mivel az előregyártott elemek egyszerűen összeilleszthetőek

  • több különböző méretben kapható

  • számos mintával rendelhető

  • időjárásálló

  • ellenálló a mechanikai sérülésekkel szemben

  • egyedi homlokzatdíszítési megoldásokat tesz lehetővé

Ráadásul az egyes stukkóelemek remekül kombinálhatóak egymással, hiszen formájukban és díszítésükben harmonizálnak. Nem kell tehát kizárásos alapon döntenie, hogy csak az ablakokat vagy éppen kizárólag az épület sarkait stukkózhatja-e. Amint az alábbi képen remekül látszik, ha a ház stílásához illő stukkókat választunk, melyek harmonizálnak egymással, a teljes homlokzat díszíthető kültéri stukkóval anélkül, hogy tőlzsúfult, túldíszített hatást érnénk el.

 

Ház homlokzat díszítése stukkóval

 

Nézzük meg részletesebben, a homlokzat adott részeit milyen stukkóval díszítheti.

Ház homlokzat díszítése stukkóval

A stukkó nem csupán egy egyszerű díszléc. A modern technológiának köszönhetően polisztirolból számos különböző formájú, méretű és díszítésű stukkó gyártható.

Ablakkeretezés kültéri díszlécekkel és ablak stukkóval:

Ablakkeretezés kültéri díszlécekkel és ablak stukkóval:

A legkedveltebb stukkózási lehetőség, hiszen az ablakok jelentősen meghatározzák házunk esztétikus megjelenését. Kültéri polisztirol stukkóval számos ablakkeretezési megoldás megvalósítható.

Ablakkeretezés ötletek stukkóval

Homlokzat tagolása párkánylécekkel

Homlokzat tagolása párkánylécekkel

A kültéri stukkó díszlécek használhatóak a homlokzat optikai tagolására függőlegesen vagy vízszintesen. A leggyakoribb az épület szintjeinek elválasztására használt osztópárkány. Kedvelt homlokzatdíszítési elem továbbá az ereszpárkány, mely az épület homlokzati falsíkjának felső, általában díszes eleme.

Ötletek homlokzatdíszítéshez párkánylécekkel

Dísztégla az épület sarkainak díszítésére

Dísztégla az épület sarkainak díszítésére

Egyszerű és nagyszerű homlokzatdíszítési lehetőség, hiszen kevés befektetett energiával rendkívül látványos eredményeket érhetünk el. A sima felületű dísztégla remekül illik modern családi házakhoz, a rusztikus felületű kváderkő pedig inkább mediterrán stílusú épületekhez.

Homlokzatdíszítés dísztéglával

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket