Kérgesített homlokzati díszlécek, ablakdíszek beépítése III.

Kültéri stukkó

Kérgesített homlokzati díszlécek, ablakdíszek beépítése III.

Ha szeretne jobban megismerkedni a kérgesített kültéri stukkó lécekkel, akkor jó helyen jár! 3 részes cikk sorozatunk végig fogja Önt kalauzolni a homlokzati kérgesített díszlécek világában. Első cikkünkben bemutatkoztak maguk a kültéri díszlécek, beszéltünk előnyeikről, második bejegyzésünkben részletesen végigvettük, hogyan kell ezeket a dísz stukkókat méretre vágni. Most pedig megismerkedhet a ragasztás minden fortélyával.

Kérgesített ablak stukkók, homlokzati lécek rögzítése, stukkó felrakása

A következő útmutató használatával senkinek nem fog gondot okozni, hogy saját maga építse be kérgesített hungarocell stukkó léceinket. Mielőtt részletesen leírjuk, hogy pontosan mi is a feladata, hogy szakszerűen kerüljenek végső helyükre léceink nézze meg videónkat, melyben szintén végig követheti a folyamatot:

A beépítéshez szükséges eszközök homlokzati stukkó lécek, ablakdíszek esetében

A legelső lépés mielőtt bármilyen munkát elkezdenénk, hogy készítsünk össze minden szükséges eszközt a beépítéshez, hogy pontosan mire lesz szüksége azt gyorsan felsoroljuk:

  • méretre vágott homlokzati ablak stukkó profilokra

  • sarokelemekre

  • Soudal PU-ragasztóra a hozzá tartozó pisztollyal

  • Soudal habpisztoly-tisztítóra

  • kérgesítő anyagra

  • vizre

  • edényre, amiben a hígíthatjuk a kérgesítő anyagot

  • spachtlira

  • ecsetre

A kérgesített stukkólécek ragasztása

Rakjuk a méretre vágott dekorlécet a kérgesített oldalával lefelé egy stabil felületre, majd hordja fel a Soudal PU-t a felületre, majd tegye ugyan ezt a sarokelemekkel is. Ezután pihenjen az egész 3-5 percet, eközben nyugodtan letakaríthatjuk a ragasztó flakonját a tisztítószerrel (lásd képeinken a folyamatot).

 

 

 

A felragasztást kezdjük a sarokelemekkel, majd helyezzük közéjük a homlokzati profilt úgy, hogy azok a kültéri díszléc és a sarkok között 5-8 mm széles hézag legyen – ide fog kerülni a fuga – majd a biztonság kedvéért ellenőrizzük munkánkat egy vízi mértékkel. A következő képeken végig követheti ezt a lépést is:

 

 

 

 

 

A homlokzati kérgesített profilok fugázása

Mint ahogy már említettük miután a felragasztás megtörtént némi hézag lesz a lécek és a sarokelemek között, ezeket könnyedén kitölthetjük a már használt Soudal Pu-val, melyet egyenletesen kell felvinni az elemek közzé. A habnak 3 órán keresztül kell száradnia! Ha ez az idő eltelt nyugodtan eltávolíthatjuk a kiszivárgott, megkeményedett habot, ezzel szép sík felületet kapunk. A vágáshoz egy éles, kemény pengéjű kést javaslunk, a vágás után pedig csiszoljunk egy 3 mm mély barázdát a fugába.

 

 

 

Ha ezzel megvagyunk nyugodtan kikeverhetjük a kéreganyagot egy pici vízzel, ennek eredményeként egy híg anyagot kell kapnunk:

 

 

 

Ezt az anyagot legkönnyebben egy ecsettel vihetjük fel a fugára. Amennyiben a díszlécre is jutna a kéreganyagból nyugodtan töröljük le róla egy nedves szivaccsal!

 

 

A hígított anyagnak nagyjából 2 óra kell míg megszárad, ezután tovább dolgozhatunk a hígítatlan kéreggel. Egy keskeny spachtli segítségével vigyük fel a kéreganyagot, annyit használjuk, hogy teljesen elfedje a fugát és nagyjából egy szintre kerüljön a léc és a sarok felületével (inkább legyen több mint kevesebb rajta).

 

 

Egy 4-5 órás száradás után az esetleges egyenetlenségeket egy csiszolópapírral orvosolhatjuk! Végezetül jöhet a festés, melyhez bármilyen vízalapú kültéri festék tökéletesen megfelel.

 

 

Kínálatunk szinte végtelen

Amennyiben cikkünk meghozta kedvét, hogy házának homlokzatát saját kezűleg díszítse fel nincs más dolga, mint követni a linket, s kiválasztani az Önnek leginkább tetsző kültéri, kérgesített, homlokzati díszlécünket:

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket