Oszlop ablak díszítéséhez

Oszlopok

Oszlop ablak díszítéséhez

Az új homlokzatdíszítési ötletek utáni soha véget nem érő vadászat az építészeket állandó újdonság létrehozására ösztönzi, mint például az oszloppal díszített ablak. Egyszer az oszlop az ablakot választja szét, máskor az oszlop a ház sarkát díszíti, néha mindkettő – mint a fenti képen. A homlokzati stukkóval történő ablakdíszítés drágának tűnik. Semmi esetre sem! Ebben a blogbejegyzésben nagyszerű megoldásokat mutatunk a problémára.

Ablakkeret és görög oszlopok?

Görög oszlopok – napsütés és időtlen építészet. Önnek is ezek jutnak először eszébe? Egy kifejezés, mely a múltat, jelent és jövőt ugyanúgy egyesíti magában, mint az erőt, szépséget és hosszú életet. Nem csoda, hogy a görög oszlopok a modern építészetben is megjelennek.

Ebben a példában egy remek ablakkeretezést mutatunk be, melynél modern polisztirol homlokzati profilok, egy görög oszlop és bőrhengerrel kérgesített dísztégla kombinációját mutatjuk be. Így jött létre a dekoratív ablakstukkó. A vörösesbarna homlokzat és a fehér stukkó tökéletesen kiegészítik egymást. Az ablakkáva és a bekeretezett felület krémszínű pasztellárnyalatot kapott. A kontrasztban gazdag színvilág azt a benyomást kelti, mintha az épület mediterrán környezetben lenne. A látszat ez esetben csal!

Ablakkeret és görög oszlopok

 

Bordázott oszlopburkolat

Épp sarokablakkal és oszloppal díszített házát tervezi, vagy talán már van is ilyen különleges sarokablaka? Ekkor felmerül a kérdés, hogy csak a homlokzatot szigeteljük vagy az oszlopot is? Természetesen az oszlopot is!

Ehhez használhatja polisztirol oszlopburkolat elemeinket, melyeket bordázott és sima felülettel is kínálunk. Az bordázott és sima felületű oszloptest elemek is hozzájárulnak az oszlop hőszigeteléséhez. A görög oszlop kialakításához a bordázott kivitelre van szükség, hiszen a görög oszlopokat már az ókor óta a hosszú, egyenes bordák jellemzik.

 

Bordázott polisztirol oszloptest kérgesítve OBK 350/386

 

 

Bordázott polisztirol oszloptest kérgesítve OBK 350/386

 

A kész kérgesített felületnek köszönhetően az oszloptest negyedeket már csak az ablak magasságának megfelelő méretűre kell vágni és az egyes oszlopelemeket fel kell ragasztani. Ezután a toldási hézagok lezárása és a hézagok eltüntetése következik, melyhez használjon kéreganyagot. Kész a görög oszlop. Gondolta volna, hogy ilyen egyszerű?

Itt találja az OBK 350/386 bordázott oszloptest negyedeket kérgesített kivitelben >>>

Valószínűleg az Ön betonoszlopa a ház sarkánál nem pontosan ezekkel a méretekkel rendelkezik. Nem probléma! Pontosan ez a szép és egyben kihívást jelentő tényező az építészetben. Egy és ugyanazzal az elemmel különböző hatások érhetők el, pl. úgy, hogy a homlokzati elemek méretét változtatjuk. Az oszlopra vonatkoztatva ez azt jelenti: a keskeny oszlopok kecsesnek tűnnek, a vastag oszlopok erősnek, a rövid oszlopok zömöknek és a hosszú oszlopok impozánsnak. Ön is egyetért ezzel az összefoglalóval? Legalábbis ezt a benyomást keltik az oszlopok a legtöbb emberben.

Milyen méretű oszlopburkolatra van szüksége Önnek? Mérje meg betonoszlopát és nézzen körül kínálatunkban. Az oszlopdíszítéshez használt oszloptest elemeket 23 különböző átmérővel kínáljuk, melyeket 1 cm-es lépcsőkbe osztottunk fel. Igény esetén méretek közlésével szívesen készítünk kisebb vagy nagyobb oszlopátmérővel rendelkező oszlopburkolat elemeket. Válassza ki oszlopához a megfelelőt!

Egy fontos kérés: oszlopa átmérőjéhez adjon hozzá egy cm-t! Ez a hely (kb. 5 mm oldalanként) szükséges a ragasztó számára! Rendeljen tehát mindig egy számmal nagyobb oszlopburkolatot!

Itt juthat el a bordázott kérgesített oszlopburkolat kínálathoz >>>

Dekoratív homlokzati profil az ablak felső oldalának díszítéséhez

Az impozáns, görög oszlophoz egy dekoratív homlokzati profil illik az ablak felső részéhez. Erre tökéletesen alkalmas pl. a Szolnok 107-F homlokzati profil, mely polisztirolból készül és ütésálló bevonattal van ellátva.

A stukkóminta lépcsőzetesen halad fentről lefelé. A lépcsők különböző hosszúak és mélyek. Ívek és élek kombinációja, mely egy változatos mintát alkotnak. A legdekoratívabb a klasszikus stílusú farkasfog minta, mely a díszléc közepén helyezkedik el. A farkasfog minta évszázadok óta az örök fiatal, klasszikus építészeti díszítőelemek közé tartozik – olyan időtlen és dekoratív, mint a görög oszlopok. Önnek is tetszik ez a minta?

A bal oldali képen nagyított felvételt láthat a kérgesített homlokzati profilról. A jobb oldali kép egy ékkővel díszített díszlécet mutat az ablak felső részén.

 

Szolnok 107-F kérgesített kültéri stukkó, hungarocell díszléc

 

 

Szolnok 107-F kérgesített kültéri stukkó, hungarocell díszléc

 

Korábban az ékkövek fontos jelentőséggel bírtak, hiszen ezek voltak az utolsó díszek, melyeket az ablak felső részéhez építettek be és az ív formáját tartották. Ma is gyakran használják díszítőelemként – kerek és szögletes ablaknál egyaránt. Hogy tetszik Önnek ez a modern ékkő?

 

Szolnok 107-f-ék kérgesített díszítőelem, hungarocell dísz

 

 

Szolnok 107-f-ék kérgesített díszítőelem, hungarocell dísz

 

A homlokzati munka megkönnyítése érdekében a Szolnok 107-F homlokzati profilhoz beépítésre kész kiegészítőelemek is kínálunk. A díszlécek végeinek tökéletes lezárásának megvalósításához kínálunk beépítésre kész, kérgesített végelemeket, mellyel gérvágást, időt és bosszankodást spóroljuk meg Önnek. A praktikus végelemeket már csak a díszléc végeihez kell ragasztani és a toldási hézagokat el kell tüntetni. Már kész is van!

A kérgesített Szolnok 107-F díszléchez kínálunk sarokelemeket is, melyekkel a homlokzati profilt a ház sarkánál vezetheti tovább. Amennyiben szeretné, a kültéri díszlécet osztópárkányként vagy ereszpárkányként is használhatja. Minden kiegészítőelem méretben és mintában azonos a homlokzati profillal. Használja ki a lehetőséget és legyen saját maga stukkatőre!

 

Szolnok 107-f-vb kérgesített hungarocell díszléc bal oldali véglezárás

 

 

Szolnok 107-F kérgesített kültéri stukkó térsarok

 

 

Szolnok 107-f-vj kérgesített hungarocell díszléc jobb oldali véglezárás

 

A kérgesített homlokzati elemek homlokzathoz történő ragasztása mellett a toldási hézagok kitöltésére és a stukkóelemek közötti hézagok eltüntetésére van szükség, melyet kéreganyaggal végezhet el.

Itt találja a kérgesített Szolnok 107-F homlokzati profilt és kiegészítőelemeit >>>

Itt juthat el a kérgesített díszlécek teljes kínálatához >>>

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket