LED-ek és LED szalagok

LED világítás

LED-ek és LED szalagok

A LED-ek életünk részévé váltak. Direkt vagy indirekt világítás – a LED áramot spórol, kellemes fényt ad és élettartama hosszú. A LED világítás gyors fejlődését nem mindig egyszerű követni. A lakóhelyiségek és irodák megfelelő LED világításának kiválasztásához összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a LED-ekről és LED szalag típusokról.

 

 

 

 

LED-ek

A LED-ek pillanatnyilag a piacon elérhető leghatékonyabb izzók közé tartoznak. De mi is ez tulajdonképpen?

A 3 betű „LED” az angol kifejezés rövidítése „Light Emitting Diode”. Magyarul fénykibocsátó dióda. Ezek a diódák elektromos alkatrészek, melyek elektromos energiát fénnyé alakítanak és nagyon gyorsan be-, át- és kikapcsolhatók.

A fénykibocsátó dióda fénye – máshogy, mint a halogén és energiatakarékos izzónál és villanykörténél – egy félvezető kristályban keletkezik és mindig egyszínű. A fény színe mindig a kristály anyagától függ. A sárga, piros, zöld és kék színek közvetlenül generálódnak, ha áram folyik át a félvezető kristályon. A több színnél a technikai ráfordítás kicsit nagyobb, hiszen a LED chipek is máshogy néznek ki.

 

 

A fehér fényhez egy kristályt használunk, mely kék fényt generál. A kristályon egy foszforréteg helyezkedik el, mely ugyancsak a fényhez szükséges. A foszforréteg fénye és a kristály fénye keveredik és együtt fehér fényt adnak. A foszforréteg összetételétől függ a fehér fény színe, tehát hogy meleg fehér fényről, semleges fehér fényről vagy hideg fehér fényről beszélünk.

Az úgynevezett RGB LED-eknél 3 különböző LED van egymással kombinálva. A 3 LED színe piros, zöld és kék. Az RGB rövidítés az angol színek kezdőbetűiről kapta a nevét – red (piros), green (zöld) és blue (kék). A 3 fénykibocsátó dióda intenzitásának szabályozásától függően fehér fény és más színárnyalatok is beállíthatók. Elvileg 16 millió színkombináció lehetséges. Ha a piros, kék és zöld LED fények ugyanolyan erősek, a színkeveréket fehér fényként érzékelünk.

 

Szakemberek a 3 szín különböző kombinációját additív színkeverésnek hívják. Additív azt jelenti, hogy a piros, zöld és kék színek fokozatos hozzáadásával vagy eltávolításával mindig más színbenyomás keletkezik, melyet szemünk különböző színként és színárnyalatként érzékel. Ez egy izgalmas dolog:

Vegyük például a sárga színt, mely a piros és zöld színek kombinációjából keletkezik, melyet a fenti ábra is jól mutat. Attól függően, mennyi piros és zöld keveredik, a sárga a meleg narancssárga felé és aztán a pirosas narancshoz vagy a hideg sárgás zöld és aztán a zöldes sárgához közelít. A kék szín ennél nem játszik szerepet.

 

SMD LED-ek LED szalagokban

A fénykibocsátó dióda nem csak különböző színben, de eltérő formában és méretben is kapható. A LED szalagokhoz SMD LED-eket használunk. Az SMD 3 betűje is az angol „surface-mount device” szakkifejezésre utal és felületre szerelhető eszközt jelent. Ez azt jelenti, hogy az egyes LED-eket a LED szalagnál egy vezetőlapra (a szalagra) szerelik és forrasztással rögzítik.

 

 

Mit jelent a 3528 SMD LED és 5050 SMD LED?

A ma leggyakrabban használt chip a 3528 SMD LED chip és az 5050 SMD LED chip. Ezek a jelölések elsőre absztraktak lehetnek és titokzatosak, a magyarázat mégis egyszerű: A számok az SMD LED chip méretét jelölik. 3528 azt jelenti, hogy az SMD tok 3,5 mm hosszú és 2,8 mm széles; az 5050 azt jelenti, hogy az SMD tok 5,0 mm hosszú és 5,0 mm széles. Jól látható ez a következő, méretezett rajzon is.

 

 

A 3528 SMD LED-ek úgynevezett 1-chip-LED-ek, hiszen az SMD-tokban csak egy dióda található. Ezért csak egyetlen színt képes létrehozni, pl. csak meleg fehéret vagy csak kéket. A szín már a gyártási folyamatnál meg van határozva.

 

 

A 3528 SMD LED-ek úgynevezett 1-chip-LED-ek, hiszen az SMD-tokban csak egy dióda található. Ezért csak egyetlen színt képes létrehozni, pl. csak meleg fehéret vagy csak kéket. A szín már a gyártási folyamatnál meg van határozva.

 

 

 

 

A LED szalagok és RGB szalagok áramfogyasztása

Hogyan spórolhat a LED szalagokkal vagy RGB szalagokkal áramot?

A LED a fényforrás felépítése és fajtája által is jóval kevesebb energiát fogyaszt a hagyományos izzónál. A LED-ek és RGB LED-ek működési módja, valamint a hűtés fajtája miatt a LED szalag és RGB szalag kézmeleg lesz. A melegben kevesebb áram transzformálódik. Ennek következtében kevesebb energia szükséges a LED szalag működéséhez.

Azt is érdemes tudni, hogy a fénykibocsátó dióda félvezető kristályában csak akkor keletkezik fény, ha áram folyik át rajta. Ez azt jelenti, hogy a fénykibocsátás bekapcsolással kezdődik és kikapcsolással végződik. Tehát az élettartammal azt is meghatározza, mennyi elektromos energia szükséges.

Nyugodt szívvel dönthet a rejtett világítás mellett, ha hosszú élettartamú, kedvező árú és energiatakarékos LED-eket használna. A következő táblázat az általunk kínált LED szalagok és RGB szalagok áramfogyasztását mutatja:

 

3528 SMD LED szalag60 LED/m4,8 Watt/m3528 SMD LED szalag120 LED/m9,6 Watt/m5050 SMD RGB szalag60 LED/m14,4 Watt/m
LED szalag típusLED száma méterenkéntÁramfogyasztás méterenként

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket