Világítás tervezése okosan led stukkóval

Beltéri stukkó , LED világítás

Világítás tervezése okosan led stukkóval

Mivel a téli időszakban a nappalok rövidebbek, ilyenkor egyértelműen megnő a mesterséges fény iráni igényünk. Ahhoz, hogy sikeresen megküzdjünk a hétköznapok kihívásaival és elkerüljük a téli depressziót, egy jól megtervezett és kivitelezett beltéri világítás nem luxus, hanem alapvető feltétel. Az okosan megtervezett és jól megválasztott fényforrásokkal kivitelezett világítás télen is egy kellemes légkört termet otthonunkban. Ehhez csupán megfelelő mértékben kell a direkt és a rejtett világítást kombinálnia. A led stukkó termékek polisztirolból számtalan lehetőséget kínálnak Önnek a dekoratív és energiatakarékos LED világítás kiépítésére.

Mire kell ügyelnie a világítás tervezése során?

A világítás tervezése során figyelembe kell vennie a helyiség adottságait, valamint a házban élők fényigényeit a különböző tevékenységekhez. Ha a ház minden helyiségét egyforma világítással látja el, az nem csak unalmas, de kevésbé praktikus, sőt akár fárasztó is lehet. Mivel a fényviszonyok a különböző helyiségekben napközben is változnak – napszaknak, időjárásnak megfelelően, érdemes a különböző típusú világításokat egy helyiségen belül kombinálni. Ehhez számtalan különböző lámpa és fényforrás áll rendelkezésére. A jól megválasztott világítással nem csupán kellő fénnyel látja el otthonát, de egy hangulatos légkört is teremthet egyszerre.

Közvetlen, azaz direkt világítás

Először is tisztázzuk a direkt világítás fogalmát és ismerjük meg az előnyeit. Direkt világítás során a fény közvetlenül az adott tárgyat/felületet világítja meg. Közvetlen vagy más néven helyi világításra minden olyan tevékenység szükségünk van, ahol irányított fény szükséges, például olvasás, írás, főzés vagy éppen barkácsolás. A helyi világítással kiemelhetünk adott területet vagy tárgyat a többi közül, ezért fókusz világításnak is nevezik.

A megfelelő mennyiségű fényt napjainkban már energiatakarékos led izzók szolgáltatják. A led fényforrások ára ugyan valamivel magasabb, mint a halogén izzóké, de élettartamuk jóval hosszabb, fényerejük sokkal erősebb és energiafelhasználásuk is alacsonyabb. A kereskedelemben manapság számos különböző színhőmérsékletű led szpot kapható a direkt világításhoz, dimmelhető (azaz állítható fényerejű) és nem dimmelhető változatban is. Webshopunkban természetesen mindkét változat elérhető.

 

Direkt világítás kialakítására alkalmas díszlécek

 

Hogyan valósítható meg a helyi világítás a legegyszerűbben?

A helyi világítás kialakításához számos led spot kapható napjainkban, különböző formában, méretben és színekben.

A szpot lámpákat gyakran alkalmazzák mennyezeti világításként az adott helyiség általános megvilágításához. Ez a fővilágítás tulajdonképpen egy alap világítás a szobában. Emellett mindenképpen érdemes további, célzott fényű, helyi világítás(oka)t is kialakítani.

Nagy belmagasságú helyiségekben korábban igen kedvelt volt a csillárok alkalmazása. Különböző stílusú és méretű csillárok minden lakberendezési áruházban kaphatóak. A csillárt azonban rendszeres tisztítani kell. Mivel a búrá(ka)t direktben világítják meg az izzók, a legkisebb por és szennyeződés is feltűnű. A nagy belmagasság miatt a csillár tisztítsa azonban körülményes és időigényes is lehet. Ezzel mindenképpen számoljon.

A mennyezeti csillár remek kiegészítője lehet egy dekoratív stukkó rozetta.

Aki kevésbé klasszikus megoldást keres a mennyezeti világításra, annak jó választás lehet egy függőlámpa. A függőlámpák rendkívül praktikusak. Üzletekben és online is széles kínálatból választhat igényeinek és ízlésének megfelelően. A függőlámpákat leggyakrabban nem az egész helyiség, hanem csak egy részének megvilágítására használják. Függőlámpákat előszeretettel alkalmaznak például az étkezőasztal vagy éppen egy dohányszóasztal és kanapé megvilágítására. A függőlámpák a világítás mellett a szoba esztétikai megjelenésére is nagy hatással van, ezért válasszon körültekintően. A függőlámpák remek kiegészítője lehet egy jól megválasztott mennyezeti díszléc.

A direkt világítás kialakítására az utóbbi években egyre többen választanak polisztirol díszléceket, melyekben led spotok építhetőek. A stukkóprofilok széles méret és mintaválasztéka számtalan lehetőséget kínál az esztétikus lakberendezéshez és az energiatakarékos világítás kialakításához egy lépésben.

 

Stukkó profil LED szpotokkal

 

LED világítás kialakításához az alábbi típusú polisztirol díszlécek kaphatóak:

  • L-profilok – melyek egy led szpotok beépítésére alkalmas alaplapból és egy dekoratív díszlécből állnak. Az L-formájú díszlécek kifejezetten oldalfal menti led világítás kialakítására lettek kifejlesztve. Az L-profilok kombinálhatóak az azonos mintájú holker díszléccel, amennyiben csak a fal egy szakaszán szeretne led izzókat beépíteni, de remekül mutatnak abban az esetben is, ha az egész szobát ezzel a stukkóval díszíti.

  • U-profilok – melyek egy led szpotok beépítésére alkalmas alaplapból és két oldalán dekoratív díszlécből állnak. Az U-formájú díszlécek remekül alkalmazhatóak mennyezeti led világítás kialakítására. Az U-profilok szintén kombinálhatóak az azonos nevű és mintájú holker rejtett világítás díszléccel.

  • Mennyezeti stukkólámpák – készre szerelt, led világítással ellátott mennyezet lámpák, melyek rendelhetőek led szpotokkal és/vagy led szalaggal. Kész, kompakt, beépítésre kész termékek.

  • Lámapszigetek világítás nélkül – kiváló választás, ha szeretné saját maga kialakítani a mennyezeti led világítást. Az előregyártott lámpaszigetbe a helyszínen lehet a kívánt led spotokat beépíteni.

A polisztirol díszlécekbe ízlésének és a fényigényeknek megfelelően lehet led spotokat és led paneleket beépíteni. A led fényforrások energiatakarékosak és hosszú élettartalmúak. A led spotok több színben rendelhetőek: melegfehér, hidegfehér, természetes fehér. A beépítési keretek is több színben állnak rendelkezésére: fehér, króm és arany. Led spotok továbbá rendlehetőek dimmelhető, azaz állítható fényerejű kivitelben is.

L-profil és U-profilok led világításhoz >>>

komplett stukkólámpák beépített led világítással >>>

lámpaszigetek led világításhoz >>>

LED spotok és beépítő keretek >>>

Rejtett világítás és előnyei

A rejtett világítás nagyon hangulatos, a felületről visszaverődő (azaz indirekt) fény kimondottan kellemes a szemnek. Indirekt világítás esetében a fényforrásra nem látunk rá közvetlenül. A fény forrása általában rejtve marad és csak a hangulatos, szűrt fény érzékelhető.

Rejtett világítás led szalaggal: az indirekt világítádkialakítására kiválóan alkalmasak az energiatakarékos LED szalagok, melyek fényereje távirányítóval szabályozható. A halogén izzókkal szemben a LED szalag további előnye a hosszú élettartam (akár 50.000 óra).

 

LED stukkó díszléc polisztirolból

 

Hogyan alakítható ki legegyszerűbben a LED szalag rejtett világítás?

A rejtett világítás kialakítására is több lehetőség áll rendelkezésére: hangulatos indirekt világítás kialakításhoz például gyakran alkalmaznak mennyezetvilágító állólámpát. Egy állólámpát a szoba bármelyik részében el lehet helyezni és rengeteg különböző kivitelben kapható- biztosan talál azízlésnek megfelelőt. A mennyezetvilágító állólámpa esetében a fény a mennyezetről reflektálódik vissza, így kellemes légkört és lágy fényhatást kelt.

A klasszikus mennyezeti lámpák között is számos olyan modellt találni, melyek alkalmasak indirekt fény kialakítására. A forgalomban számos olyan mennyezeti lámpa kapható, melynek búrái vagy spot izzót tartó karjai állíthatóak. Az ilyen lámpák lehetővé teszik, hogy a fényt közvetlenül a mennyezet felé irányítsuk, az így keletkező indirekt fény pedig kimondottan kellemes fényhatást nyújt.

A mennyezeti rejtett LED világítás kialakításának egy rendkívül látványos és kifejezetten praktikus módja a led szalagok polisztirol díszlécbe való beépítse. A LED szalag rejtett világítás kialakításához az alábbi díszlécek kaphatóak:

  • mennyezeti rejtett LED világítás díszléc, mely az oldalfal és mennyezet találkozásánál, a holkerben kerül rögzítésre. A ledes stukkó díszléc belsejébe épített LED szalag fénye a díszléc felső ívéről reflektálódva jelenik meg.

  • oldalfal menti rejtett LED világítás díszléc közvetlenül az oldalfalra lesznek ragasztva. Előnye az ilyen ledes díszléceknek, hogy a mennyezettől való távolságot, ezáltal a megvilágított felület nagyságát Ön határozza meg.

  • díszléc LED szalaghoz és LED spothoz: a kombi díszlécek lehetővé teszik LED szalag és LED spot egyidejű beépítését, ezáltal a helyi világítás és a rejtett világítás kialakítását egyetlen stukkóprofillal.

 

Mennyezeti stukkó lámpa LED ízzókkal

 

Polisztirol díszléc LED szalaghoz webáruházunkban több különböző formában kapható:

  • L-profilok, melyek az oldalfal és mennyezet közötti átmenetben kerülnek rögzítésre. Az L-profilok alaplapjába led spotok építhetők, míg az oldalsó díszlécbe a rejtett világításhoz LED szalag szerelhető. Az L-profilok a rendelkezésre álló helytől és a beépíteni kívánt szpotok mennyiségétől függően több különböző méretben kaphatóak. Az L-profilok remekül alkalmasak oldalfal mentén elhelyezz tárgyak és bútorok megvilágítására.

  • U-profilok, melyek közvetlenül a mennyezetre rögzíthetőek, szintén kombi LED világítás kialakítását teszik lehetővé. Az U-alakú díszlécek alsó alaplapjába tetszőleges mennyiségű LED spot, míg a két oldalsó díszlécbe LED szalag építhető. Az L-profilokhoz hasonlóan az U-profilok is több különböző stukkómintával és különböző méreteben kaphatóak. A kombi díszlécek nagy előnye, hogy kombinálhatóak az indirekt világítás kialakítására alkalmas holker díszlécekkel. Az U-profilok kiválóan alkalmasak például egy étkezőasztal vagy kanapé megvilágítására.

  • komplett stukkólámpák beépített LED világítással. A beépítésre kész stukkólámpák különböző LED sptokkal és/vagy LED szalagokkal szerelve kaphatóak. A villanyszerelőnek a helyszínen csupán be kell kötnie kötnie a lámpát és a mennyezetre rögzíteni. A komplett stukkólámpák számos különböző méretben és formában rendelhetők többféle díszléc mintájával.

  • Lámpasziget, melybe villanyszerelője a helyszínen építheti be az Ön által választott LED fényforrásokat. Gazdaságos megoldás, mellyen nem csak az energiatakarékos LED világítást valósíthatja meg, hanem saját elképzeléseit is. Legyen kreatív!

  • Bármelyik ledes stukkó mellett is teszi le a voksát, egy biztos: rendkívül látványos, helytakarékos, energiatakarékos LED világítást valósíthat meg vele!

díszlécek indirekt világításhoz >>>

díszlécek kombi világításhoz >>

komplett stukkólámpák LED világítással >>>

lámpaszigetek LED világításhoz >>>

egyszínű LED szalag rejtett világításhoz >>>

többszínű RGB szalagok rejtett világításhoz >>>

Komplett díszléc szett LED világítással?

Webáruházunkban a led stukkó díszlécekhez számos előre gyártott kiegészítőelemet is kínálunk. A kész sarokelemek, végelemek, toldó,- és csatlakozóelemek a stukkóprofillal és LED szalaggal együtt rendelhetőek meg. A komplett díszléc szett LED világítással az Ön igényei alapján állítható össze. Annyi sarokelemet és annyi méter díszlécet helyez a kosárba, amennyire szüksége van. A ledes stukkó mellett számos LED fényforrást is, mint például LED paneket, LED spotokat, egyszínű LED szalagokat és RGB szalagokat, talál a webshopban A LED világítás beépítéséhez is talál villanyszerelője információkat a weboldalunk. A rejtett világításhoz a LED szalag mellett webshopunkban kaphatóak a beüzemeléshez szükséges tápegységek, dimmerek és egyéb kiegészítők is.

LED webáruház >>>

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket