Stukkó világításhoz – tippek és ötletek

Beltéri stukkó , LED világítás

Stukkó világításhoz – tippek és ötletek

Tudományosan bizonyított tény, hogy a minket érő fény mennyisége és minősége nagymértékben befolyásolja közérzetünket. A belső terek világítása tehát nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire érezzük magunkat jól otthonunkban.

A túl erős világítás pont annyira lehet káros, mint a túl kevés fény.

Éppen ezért fontos, hogy az adott szobában végzett tevékenységhez szükséges fényigényt és saját komfortérzetünket figyelembe véve alakítsuk ki a világítást. Hogy lehet ebben segítségére egy polisztirol díszléc? A led stukkó könnyen kivitelezhető, praktikus és rendkívül látványos mennyezeti világítás kiépítését teszi lehetővé. Ebben a cikkben ötletek és tippeket mutatunk be stukkó világításhoz.

Direkt és mennyezeti rejtett led világítás: mi a különbség?

A direkt és a rejtett világítás két különböző hatású és funkciójú világítástípus. Egyik sem jobb vagy hasznosabb a másiknál, csupán különböző célt szolgálnak.

A direkt világítást elsősorban konkréttal céllal, egy adott tárgy vagy felület célzott megvilágítására alkalmazzák. A direkt világítás tehát bárhol használható, ahol kellő mennyiségű, akadálytalan fényre van szükség. Közvetlen azaz direkt világítást leggyakrabban dolgozószobai íróasztal világításhoz vagy konyhai munkafelület megvilágításához használnak.

Az indirekt, azaz mennyezeti rejtett led világítás elsősorban egy háttérvilágítás. A rejtett led világítás esetében maga a fényforrás rejtve marad, csupán a kibocsájtott fény látható. Az indirekt világítás diffúz, azaz szórt fényt ad, mely egyenletesen oszlik el. Ez a fajta világítás a szemnek egyáltalán nem megterhelő, sőt, kifejezetten kellemes látvány. A szórt fény tehát egy kellemes, lány világítás, mely kiválóan alkalmas meghitt légkör teremtésére például családi beszélgetésekhez, de megfelelő háttérvilágítást nyújt akár tévénézéshez is. Az indirekt világítás pihentető, harmonikus hangulatot teremt, legyen szó oldalfali világításról vagy mennyezeti rejtett led világításról.

 

mennyezetei rejtett led világítás és direkt világítás

 

rejtett világítás díszléc led szalaggal és led spotokkal

 

Egy harmonikus beltéri világítás kialakításához érdemes a direkt világítást és rejtett világítást kombinálni és a kettőt együttesen használni. A led stukkó számos lehetőséget kínál mind direkt, mind mennyezeti rejtett led világítás kiépítésére. Nézzük is meg pontosabban, milyen típusú világításokat érdemes otthonunkban kialakítani és ezekhez melyik rejtett világítás díszlécet tudja felhasználni.

A mennyezeti led világítás 3 típusa

Először is nézzük meg alaposabban a mennyezeti led világítás 3 típusát. A beltéri fénykoncepciók kialakítása során a funkcionalitás és esztétikum jegyében ugyanis érdemes az alábbi három, különböző típusú fényforrást kombinálni: általános világítás, helyi világítás és hangulatvilágítás. Mindhárom világításnak megvan a maga sajátos jellege és funkciója.

Általános világítás- rejtett világítás díszléccel

Az általános világítás tulajdonképpen egy alap világítás. Az általános világítás adja a helyiséget alapvilágítását, valamint biztosítja, hogy kellő világosság legyen tájékozódáshoz és semminek se menjünk neki. Általános világításhoz használhat led spotokat és led szalagot is.

Példák általános világítás kialakítására:

  • Direkt és rejtett led világítás díszlécek led szalag és led spotok beépítésére

  • Rejtett világítás díszlécek led szalag beépítésére

  • Mennyezeti lámpa direkt és indirekt világításhoz

 

általános világítás led stukkóval

 

általános világítás díszléccel és led szalaggal

 

álatlános világítás mennyezeti led stukkólámpával

 

Helyi vagy direkt világítás led spottal és led stukkóval

A helyi világítás, más néven direkt világítás egy adott tárgy vagy felület célzott megvilágítását jelenti. A helyi világítás nélkülözhetetlen például a konyhában vagy éppen az íróasztal fölött.

Néhány lehetőség helyi világítás kialakítására:

  • Direkt világítás díszlécek led spotokkal,

  • Kombi stukkóprofilok led szalagok és led spotok beépítésére

  • Komplett mennyezeti stukkólámpa led spotokkal

  • Komplett mennyezeti stukkólámpa led spotokkal és led szalaggal.

 

direkt világítás stukkóprofilokkal

 

Kombi díszléc led szalaggal és led spotokkal helyi világításhoz

 

Led spotokkal szerelvényezett mennyezeti lámpa helyi világításhoz

 

Hangulatvilágítás

A direkt világítást sok esetben, például egy baráti beszélgetés vagy tévénézés során, kiegészítheti vagy akár teljesen helyettesítheti egy hangulatos háttérvilágítás. A kellemes háttérvilágítást éppen emiatt gyakran nevezik hangulatvilágításnak is. A rejtett világítás köztudottan hozzájárul ugyanis egy zavartalan, harmonikus légkör kialakításához.

Néhány példa hangulatvilágításra:

  • Mennyezeti lámpa led szalaggal indirekt hangulatvilágításhoz

  • díszléc rejtett világításhoz led szalaggal

  • Kombi díszlécek direkt és indirekt világításhoz

 

stukkó világítás mennyezeti LED lámpa Debrecen 304/205 meleg fehér led szalaggal

 

Stukkó világítás mennyezeti LED lámpával és RGB LED szalaggal

 

Mennyezeti LED lámpa Budapest 303/202 RGB LED szalaggal hangulatvilágításhoz

 

LED stukkóba építhető energiatakarékos fényforrások

Otthonunk hatékony és dekoratív világításának tervezése során kiemelt figyelmet kell szentelnünk a beépítendő fényforrásokra is. Az energiatakarékos led szalagok és led spotok az alacsony hőtermelésük miatt beépíthetőek polisztirol led stukkóba. A led fényforrások számos különböző kivetlben kaphatóak és mindegyikükre jellemző:

  • a hosszú élettartam,

  • az egyszerű beépítés és

  • az alacsony áramfogyasztás

Mivel a led fényforrások kiemelten sok kapcsolást bírnak ki, a halogén égőkhöz és hagyományos izzókhoz képest sokkal tovább használhatjuk őket azonos hatásfok mellett. A led fényforrások polisztirol stukkóba építve tehát nem csak látványos, de energiatakarékos megoldást is nyújtanak.

 

3528 led szalag polisztirol stukkóba

 

Led spotok polisztirol díszlécekhez

 

többszínű RGB szalag led stukkóhoz

 

Milyen színű LED világítást válasszon otthonába?

A kiválasztott formájú és típusú led fényforrás színe is meghatározó a világítás kialakítása során.

A természetes fény színe is folyamatosan változik napfelkelte és napnyugta között. A különböző színhőmérsékletű fények különböző hatás gyakorolnak szervezetünkre. Míg a meleg színek reggel és este kellemes, nyugtató hatásúak, addig a hideg színárnyalatok napközben élénkítően, frissítően hatnak ránk.

Otthona világításának tervezése során érdemes a a fény testünkre gyakorolt hatását is figyelembe venni.

A 2700 és 3300 Kelvin közötti melegfehér fény lakályos, kellemes légkört teremt. A melegfehér világítás remekül alkalmas nappaliba, étkezőbe, gyerekszobába és hálószobába.

A természetes fehér, 3300 és 5300 Kelvin közötti színhőmérsekletű világítás elősegíti a koncentrációt. Éppen ezért ajánlott a természetes fehér led világítás főzéshez, sminkeléshez vagy éppen olvasáshoz.

Az 5300 Kelvin fölötti színhőmérsekletű led világítás, azaz a hidegfehér led világítás élénkítő hatású, ezért előszeretettel alkalmazzák munkahelyi és irodai világításhoz, vagy éppen műhelyek és raktárcsarnokok megvilágításához. Privát ingatlanokban, a minimalista stílusú, letisztult berendezéshez is előszeretettel választanak hideg fehér led fényforrásokat.

 

természetes fehér led világítás polisztirol díszlécekbe építve

 

led stukkó melegfehér led szalaggal

 

led stukkó hideg fehér világítással

 

A stukkó világítás lehetőségei

Ebben a cikkben igyekeztünk bemutatni Önnek, mekkora hatással van mindennapi életünkre a világítás és ezért milyen fontos, hogy a világítás tervezésére időt szánjuk és megfelelő termékeket válasszunk. Polisztirol LED stukkóval és energiatakarékos LED fényforrásokkal otthona világítását minden helyiségben az igényeihez és életstílusához igazítva tudja kialakítani. A stukkó világítás ráadásul valóban egyedi megoldások kivitelezését teszi lehetővé. Valósítsa meg elképzeléseit! Webáruházunkban rejtett led világítás díszlécek széles választékát tudja megtekinteni.

Természetesen a rejtett led világítás díszlécek előregyártott kiegészítőelemeit is megrendelheti online, melyek nagyban megkönnyítik és meggyorsítják a beépítést.

Teljes led stukkó kínálatunkat itt tudja megtekinteni >>>

LED fényforrások széles választéka>>>

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket