Polisztirol stukkó és LED szalag az indirekt világítás megvalósításáért

LED stukkó

Polisztirol stukkó és LED szalag az indirekt világítás megvalósításáért

A LED szalagok a világítás legmodernebb technológiáját testesítik meg. Az eddig elhangzottakat így foglalhatjuk össze néhány szóban: a 3528 SMD szalag és 5050 SMD szalag lapos, energiatakarékos világítás, mely elenyésző hőt termel. Ezt a tényt könnyedén ellenőrizheti érintéssel. A keletkező hő olyan kevés, hogy a LED szalag polisztirol díszlécbe építhető! Ezt szemléltetik a képek, melyeken a LED szalagot rejtett világítás kialakítására alkalmas díszlécbe, valamint direkt és indirekt világítás kialakítására alkalmas kombi díszlécbe építettük be.

Figyelemreméltó tény, hogy a LED-ek gyártási körülményei miatt érzékenyen reagálnak a forróságra. A túlzott meleg a diódák túlmelegedéséhez vezet. Ezért a LED-ek üzemelésekor keletkező hő a forrasztási helyeken és a hűtőtestek beépítésével van elvezetve. Ez azonban nem mindig elegendő. A nagy teljesítményű LED szalagoknál a szakemberek 9 W/m-től javasolják a LED-ek további hűtését.

Miről ismerhető fel, hogy a LED-ek túl melegek? A jelentős fényerőveszteség erre utal, aminek következtében a LED-ek élettartama nagymértékben csökken. A forróság nem csak a LED-chipeket, a forrasztás helyeit és a ragasztási pontokat rongálja, hanem az áramkör (trafó és dimmer) kimaradásához is vezethet.

Egy praktikus és kedvező árú megoldás a hatékony hűtésre az alumíniumból készült LED reflektorléc. Az alulécek rövid idő alatt és egyszerűen a polisztirol stukkóba építhetők. Ehhez először a rejtett világítás kialakítására alkalmas díszléceket kell beépíteni, azután a reflektorléceket és végül arra a LED szalagokat vagy RGB szalagokat.

 

Reflektorléc stukkó díszlécbe építve

 

Ezen kívül további okok szólnak a reflektorléc használata mellett – az egyes LED-ek teljesítményétől függetlenül. A reflektorléc nem csak a LED üzembe helyezésének optimális felépítéséről gondoskodik, hanem tökéletesíti az indirekt világítás hatását. A következőkben 4 jelentős okot talál, mely a LED reflektorléc beépítése mellett szól:

  • Az alumínium kiváló hővezető, mely a LED szalag hatékony és gyors hűtéséről gondoskodik és növeli a rejtett világítás élettartamát.

  • A foncsozott felület tükrözi a fényt és szinte megduplázza a fényerőt. Egy dimmer segítségével a LED-ek fényereje szabályozható, mellyel áramfogyasztásán spórolhat.

  • Az alulécek könnyűek és egyszerűen beépíthető az indirekt világítás kialakítására alkalmas díszlécbe.

  • A stabil L-profil megakadályozza a LED fény polisztirolon való átjutását és optimalizálja a rejtett fény hatását.

Stukkó LED díszléc reflektorléc nélkül

 

LED stukkó díszléc reflektorléccel

 

Reflektorléc fólia eltávolíása

 

LED világítás díszcléc

 

A képek nagyszerűen szemléltetik, hogy egy jelentéktelennek tűnő alumínium léc ilyen nagy különbséget képes előidézni. Ön szerint melyik képen érvényesül jobban a rejtett világítás fénye? Ha a rejtett fény a díszlécet is megvilágítja (mint az 1. képen), vagy ha a bekapcsolt fénynél az esztétikus stukkóminta is felismerhető marad (mint a 3. képen)?

A helyes LED trafó kiválasztása LED szalaghoz

Egy további garancia a LED szalaggal kiépített rejtett világítás hosszú élettartamára a helyes trafó (transzformátor) kiválasztása. A LED trafó az egyik legfontosabb alkotóeleme a kitűnően működő, hosszú életű LED világításnak. A következőket feltétlenül vegye figyelembe:

A polisztirol stukkóba kizárólag 12 V üzemi feszültséggel működő LED szalag építhető be a túlmelegedés elkerülése érdekében. Továbbá a LED szalag áramellátásának egyenárammal kell történnie. Az egyenáramot a „DC” betűk jelölik. Ezért található a LED szalag csomagolásán a „12 V DC” felirat.

Mivel a konnektor nem 12 V egyenáramot (DC), hanem jóval magasabb kb. 230 V váltakozó áramot (AC) ad, be kell közé építeni egy AC/DC-transzformátort. A transzformátor a konnektor váltakozó áramát (AC) egyenáramba (DC) váltja át. A 12 V szalaghoz kizárólag egy 12 V DC LED trafó csatlakoztatható. Ha a feszültség túl magas vagy túl alacsony, az egész LED világítás elromlik!

A következő pontban a transzformátor teljesítményét kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy pontosan tudni kell, hány méter LED szalagot fog beépíteni és milyen nagy azok összteljesítménye. A LED-ek nem megfelelő ellátása mindenképpen negatív hatású – a jelentős fényerőveszteségtől az indirekt világítás teljes károsodásáig. Ezért tüntetjük fel a méterenkénti áramfogyasztást a webáruházunkban kínált LED szalagok és RGB szalagok termékoldalain. Ebből ki lehet számolni, milyen teljesítményű LED trafó hány méter LED szalaghoz szükséges.

 

LED szalag 3528 120 meleg fehér IP20

 

 

LED szalag 3528 60 hideg fehér IP20

 

 

LED szalag 5050 60 RGB IP20

 

Tekintsünk meg egy példát: Tegyük fel, hogy egy nappali mérete 4 m x 6 m, ahová körben rejtett világítást szeretne beépíteni. Először számoljuk ki a szükséges LED szalag teljes hosszát. Példánkban ez így alakul:

4 m + 6 m + 4 m + 6 m = 20 m szalag

A következő lépésben el kell döntenünk, milyen LED-eket szeretnénk beépíteni. Nappalikhoz ügyfeleink többsége a meleg fehér LED szalagot választja 12 LED/m-rel. Ezek teljesítménye 9,6 W/m. Tehát szorozza meg a LED szalag teljes hosszát a teljesítménnyel:

20 m x 9,6 W/m = 192 W

Ez azt jelenti, hogy a 20 m LED szalag 120 LED/m teljesítménye 192 W. Azonban figyelni kell arra, hogy a trafók 80%-ig terhelhetők. Ennek oka, hogy a trafók különben túlmelegednek és élettartamuk lerövidül. Egy 20%-kal nagyobb teljesítményű trafót kell választanunk, mint 20 m szalaghoz szükség van. Ezért szorozza meg az összteljesítményt 1,2-del:

192 W x 1,2 = 230,4 W

Most tudjuk, hogy a LED trafó teljesítményének legalább 230,4 W-nak kell lennie. Azonban nem létezik pontosan ekkora teljesítményű transzformátor, tehát kiválasztjuk a következő méretet. Példánkban a 250 W LED trafót.

 

LED trafó 250W

 

Ezzel 20 m hosszú LED szalag 120LED/m optimális ellátását megtaláltuk.

Összefoglalva mondhatjuk, hogy a túl alacsony trafóteljesítmény a LED szalagoknak árt és élettartamukat jelentősen csökkenti. A trafó magasabb teljesítménye ezzel szemben védi a LED szalagot és gondoskodik arról, hogy rejtett világítását valóban élvezhesse. A LED-ek csak olyan mennyiségű áramot fogyasztanak, melyre szükségük van – tehát pénztárcáját valóban kímélik.

LED szalag IP20 vagy IP65 védelmi szinttel?

Minden LED szalag csomagoláson a védelmi szint is fel van tüntetve, melynek segítségével el tudja dönteni, hogy a kiválasztott szalag az Ön céljainak megfelel-e. Kínálatunkban fellelhető LED-eknél is megtalálja ezt a megjegyzést.

Elektromos eszközöket – a LED szalagot is - védeni kell az idegen anyag (kosz) és víz behatolásával szemben. Különösen kültérben és nedves helyiségekben fontos, mert nem megfelelően védett elektronika fény alkatrészek és az érintkezés rozsdásodhatnak, aminek következménye a rejtett világítás meghibásodása lehet.

Áruházunkban IP20 és IP65 védelmi szinttel rendelkező LED szalagok rendelhetők:

  • Az IP20 védelmi szint a normál lakóterület igényeinek felel meg.

  • Az IP65 védelmi szint nedves helyiségekben használható, mint pl. konyha és fürdőszoba.

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket