Mennyi fényre van szükség egy helyiségben? - LED világítás

LED világítás

Mennyi fényre van szükség egy helyiségben? - LED világítás

Érdekes, milyen változásokon megy keresztül a világítás technológiája. Kevesebb, mint 150 év telt el azóta, hogy az elektromos üzemű izzó forradalmasította a világítást. Mégis a magas fogyasztású világítóeszköz már csak történelem. Megérkeztünk a LED világítás korába. Ez az energiatakarékos, hosszú életű világítótestek széles választékát és számos, új felhasználási lehetőséget hozott magával. Ez azonban új kérdéseket állít elő: Mely LED lámpára van szükségem? Hogyan döntsem el, melyik LED fényforrás passzol a világítási szokásaimhoz? Mennyi fényre van szüksége egy helyiségnek? Ez a helyiségtől függ.

 

Gyertyafény

 

 

Klasszikus antik csillár

 

 

Modern LED világítás stukkóba építve

 

Mely helyiségben mennyi fényre van szükség?

A LED világítás előnyei

Alapvetően ismert tény, hogy a LED világítás hosszú élettartamú (30 000-50 000 óra), közvetlenül bekapcsolás után eléri teljes világítóerejét és a hagyományos égő energiájának töredékét használja fel. Ez azt jelenti, hogy élvezheti a világos fényt és egyúttal kedvez pénztárcájának és a környezetnek is.

 

RGB LED szalag

 

 

LED világítás

 

 

Meleg fehér egyszínű LED szalag

 

A LED-ek legnagyszerűbb előnye, hogy választhat egy- vagy többszínű közül. Dönthet meleg fehér, semleges fehér, hideg fehér és többszínű fény mellett. Az RGB LED-eknél lehetőség van vezérlő segítségével más színárnyalat és/vagy fényerő beállítására. Dimmelhető, egyszínű LED szalagokat is talál kínálatunkban, melyek fényerejét igénye szerint szabályozhatja.

Egyszóval: A LED világítás legújabb generációja pontosan azt a fényt kínálja, melyet Ön szeretne, mely bizonyos szituációkban és tevékenységekhez szükséges, pl. „Mennyi fényre van szükség egy helyiségben”, ha egy irodára gondol, kérdezheti. Mégis mire kell figyelnem a fényforrás vásárlásánál?

Döntő kritériumok a LED-ek vásárlásánál

Az alacsony áramfogyasztásnak köszönhetően a LED-ek vásárlásánál a wattszám másodlagos szempont. A LED fényforrásnál a színhőmérséklet (kelvinben) és a fényerő (lumenben) fontos szempont.

A színhőmérséklet meghatározza a fény hatását. Meleg fehér fényről beszélünk, ha az kisebb, mint 3300 K. A kedvelt izzó kellemes meleg fénye kb. 2700 K. Az 5000 K feletti színhőmérsékletű fény napfényhez hasonlít, ez a hideg fehér fény. Ez a fény a délelőtti és délutáni napsütésnek felel meg, mely kb. 5500 K. Amennyiben a színhőmérséklet 3300 K és 5000 K között mozog, semleges fehér fényről beszélünk. Ebből a színhőmérséklet-kategóriából választanak fénycsöveket (kb. 4000 K) iroda, nyitott helyiségek és szerelőcsarnokok megvilágításához.

 

Színhőmérséklet

 

A fényerő meghatározza a fényforrást látható fény formájában. Más szavakkal, a fényerő megadja az izzó világosságát. Minél nagyobb a lumenszám, annál világosabb a fény. A következő táblázat megmutatja Önnek, milyen világosak a különböző izzók. Ez azt jelenti, milyen nagy a fényerő, tehát el tudja dönteni, mennyi fényre van szükség egy helyiségben.

 

Az izzó teljesítménye wattbanFényerő lumenben
100 W 1300-1400 lm
75 W 920-970 lm
60 W 700-750 lm
40 W 410-430 lm
25 W 220-230 lm

 

Ön az egyes helyiségekben használt izzó teljesítményét jól ismeri, így a fenti táblázat segítségével lényegesen könnyebben eldöntheti, milyen LED-eket kell vásárolnia, hogy ugyanolyan fényerőt kapjon. Webáruházunkban kínálunk LED szalagot, RGB LED szalagot, LED izzót és keretet, LED mélysugárzót és LED paneleket, melyek alkalmasak polisztirol díszlécekbe történő beépítésre. LED webáruházunkban továbbá a megfelelő LED lámpa tartozékokat is megrendelheti.

LED lámpa és tartozékok kínálata

Mennyi fény szükséges egy helyiségben?

Korábban talán az izzó áramfogyasztása (tehát a watt száma) volt döntő, milyen fényforrást használt? Most fellélegezhet! A LED izzóval mindig és mindenhol elegendő fényhez jut, melyre szemének főzéshez, olvasáshoz, varráshoz, munkához és hobbija gyakorlásához szükséges!

A következőkben talál néhány irányértéket a fény és izzó színhőmérsékletéhez. Ezek az értékek irányadók, hiszen minden szem más és mindenkinek más mértékben érzékeny a szeme. Mennyi fényre van szüksége, hogy a dolgokat jól lássa és jól is érezze magát – az életstílustól és az életkörülményektől is függ. Mennyi fényre van szükség egy helyiségben? Ez a céltól és a személyes igényektől is függ. Kérem olvasson tovább, hiszen hasznos tippekkel szolgálunk egy praktikus és esztétikus LED mennyezeti világításhoz.

LED mennyezeti világítás bejáratnál és lépcsőházban

A bejáratnál és a lépcsőházban mindig árnyék nélküli fény érkezzen a balesetmentes használat érdekében. Ha a pizzafutár vagy más idegen a lakás bejáratánál áll, biztosan tudni szeretné első látásra, ki áll Önnel szemben. Gondoskodjon tehát egy világos LED mennyezeti világításról bejáratnál és a lépcsőházban.

 

Bejárat

 

 

Lépcsőház

 

A bejárat és lépcsőház megvilágításához használhat direkt világítás kialakítására alkalmas díszlécet, pl. letisztult polisztirol LED-es stukkót, melybe LED izzó vagy LED mélysugárzó építhető be. A bejárathoz és lépcsőházba semleges fehér, hideg fehér fény használható, mely kb. 4000-5500 K-t jelent. A fényerő legyen legalább 700-750 lm – mely korábban 60 W izzónak felelt meg.

Itt juthat el a direkt világítás kialakítására alkalmas LED díszlécek kínálatához

Bejárat és lépcsőház: rejtett LED világítás

 

Előszoba tükör stukkó díszléccel

 

 

Előszoba mennyezeti csillárral

 

 

Előszoba világítás

 

Itt juthat el a polisztirol stukkó LED lámpák kínálatához

Nappali világítás egy kis szenzációval

Manapság a nappali a családi élet középpontja. Ezért kell a nappali világításának mindig nagyon világosnak lennie. Az igazi szenzáció a direkt és indirekt LED világítás kombinációja. Amennyiben egy kellemes, árnyék nélküli alapvilágításra van szüksége, használja a rejtett világítást. A direkt világítás ezzel szemben célzott világítást ad olvasáshoz, íráshoz és tárgyakat hangsúlyozhat ki, melyek Önnek különösen a szívéhez nőttek – legyen az egy gyönyörű kép, egy serleg vagy egy szobor. A meleg fehér fény 2700 K színhőmérséklettel a megfelelő légkört idézi elő.

A direkt és indirekt LED világítás kialakítására alkalmas kombi díszlécek a modern és költséghatékony mennyezeti világítás megvalósítására használhatók. Különböző stukkóminta közül választhat. A kombi díszléc oldalsó díszlécébe a szoba indirekt világításához LED szalagot helyezhet, miközben a LED izzó mindenhol, ahol Ön szeretné, világos fényt ad. A csak indirekt világítás kialakítására alkalmas LED stukkó is tökéletes nappali megvilágítására és minden szobát a nyugalom szigetévé varázsol.

Nappaliba egy világos és dimmelhető indirekt világítás beépítését javasoljuk. Így egyrészről elegendő fény áll rendelkezésre társasjátékhoz, bulihoz vagy vendégek fogadásához. Másrészről lehetősége van a fény csökkentésére esti televíziózásnál, ahogy Önnek kellemes.

A nappali világítás rejtett fénye legalább 2000-4000 lm legyen, mely 3-4 100 w izzónak felel meg. A direkt világításnál nem adhatunk meg általános érvényű értékeket, hiszen az a felhasználás céljától függ. Munkához, olvasáshoz és íráshoz jelentősen több fényre van szüksége, mint egy tárgy kiemeléséhez.

Nappali: indirekt LED világítás

 

Kombi LED vilgáítás direkt és indirekt fénnyel nappaliban

 

 

LED világítás stukkó díđzlécebe építve nappaliban

 

 

Indirekt világítás stukkó díszlécbe építve

 

Itt juthat el a direkt és indirekt világítás kombi díszléceink kínálatához

Világos LED mennyezeti világítás étkezőben

Egy kellemes vacsora kettesben, családi körben vagy vendégekkel? Ehhez nem kell mesterszakácsot hívnia! Gondoskodjon egyszerűen vakító fény nélküli LED mennyezeti lámpáról és természetes fényről a megterített asztal és környékének megvilágításához. Így minden étkezés kulináris élménnyé változik.

Étkezőbe a világos LED mennyezeti lámpa és LED díszléc kombinációjának használatát javasoljuk. A polisztirol stukkó mennyezeti világítás az étkezőasztal feletti elegendő fényről gondoskodik, a rejtett LED világítás a szobát kellemes, árnyék nélküli fénnyel árasztja el és a helyiségnek egy szerény alapvilágítást ad.

A kb. 3500-4000 K semleges fehér fénynél az étel frissnek és étvágygerjesztőnek hat. Hasonlóan a nappalihoz, az étkező világítása is 2000-4000 lm között mozog, mely 2-3 100 W izzónak felel meg.

Étkező: rejtett LED világítás

 

Klasszikus csillár étkezőben

 

 

LED világítás érkezőben

 

Itt juthat el a LED stukkókhoz és LED lámpákhoz

LED világítás: hálószoba

Köztudott, hogy az éjszakát ma már nem csak alvásra használják! Ezért szükséges a hálószoba világításának különböző fényforrásokkal történő kiépítése, hogy minden alkalomhoz kéznél legyen a helyes világítás. A direkt és indirekt világítás kialakítására alkalmas polisztirol díszléc optimális megoldás. A kellemes alapvilágításhoz és a romantikus órákhoz a dimmelhető, indirekt fény ideális, mellyel a díszlécbe épített LED szalag indirekt világítása kényeztet.

A kozmetikai asztal fölé és a ruhásszekrény elé épített L-formájú és U alakú stukkóprofilok használhatók, melyek a rejtett világítást továbbvezetik és elegendő helyet kínálnak a LED izzók és lámpakeretek beépítéséhez. A billenthető keret segítségével a fény úgy állítható, hogy ne vakítson, de mindent megvilágítson. Ezenkívül a kedvenc tükörvilágításától vagy szekrényvilágításától sem kell megválnia, csak mert új bútorokat szeretne vásárolni.

A kombinált LED világítás tehát egy hálószoba világítás számos előnnyel. A rejtett világítás fényereje 250-450 lm legyen – a 250 lm egy 25 W teljesítményű izzónak, a 450 lm egy 40 W izzónak felel meg. Hálószoba lámpába kb. 2700 K meleg fény használatát javasoljuk.

Olvasáshoz használjon külön éjjeli lámpát, melynek iránya közvetlenül az olvasási területet világítja meg. A partner zavartalanul alhat tovább, ha egy fontos gondolatot szeretne feljegyezni vagy alvás nélküli időt könnyű olvasmánnyal akarja áthidalni. Az olvasólámpa fényereje az Ön szokásaitól és szemei érzékenységétől függ. Válasszon ki egy fényerőt (lumenszám), melynél már jól látható az olvasmány, de nem ébreszti fel teljesen.

Hálószoba: rejtett világítás

 

Hálószoba LED világítással

 

 

LED világítás hálószobában

 

 

Hálószoba LED világítás

 

Itt juthat el a kombinált LED világítás kialakítására alkalmas díszlécek kínálatához

Indirekt világítás: gyerekszoba

Az ifjúsági- és gyerekszoba sokoldalú mennyezeti világítása egyszerűen nélkülözhetetlen! A borongós napokon gyermekének elegendő fényre van szüksége játékhoz és tanuláshoz, este szabályozható fényre pihenéshez és elalváshoz. Ezért a gyerekszoba világításához ajánlott a kombi díszlécek és a LED világítás használata. A kombi díszlécek lehetővé teszik a direkt és indirekt világítás egy díszlécben történő kiépítését. A gyerekszoba világítás ezen fajtája helytakarékos, így gyermekének több mozgástér jut – így pl. a párnacsata útjába sem állhat semmi.

A kb. 2700 K meleg fehér fény ideális gyerekszoba megvilágítására. Amennyiben az indirekt világításhoz dimmelhető LED szalagot választ, napközben világos fényt kapcsolhat, esténként egy árnyék nélküli alaphangulatot hozhat létre ugyanazzal a fényforrással. A rejtett fény gondoskodik az egyenletes világításról.

Ha a billenthető keretet barkácsoláshoz, tanuláshoz vagy olvasáshoz építi be, a LED izzót úgy irányítja, hogy a direkt fény az íróasztalt optimálisan világítsa meg.

 

Gyerekszoba LED világítással

 

Itt juthat el stukkólámpáink és LED-es stukkóink kínálatához

Konyhai világítás LED-ekkel

A modern konyhát ma már nem csak ételkészítésre használják. A konyha a középpont, ahol a házigazda a barátokkal és az egész családdal együtt főz. A konyha szerepe a hétköznapokban sem hanyagolható el, a gyors étkezésekhez is megfelelő környezetet kell biztosítania. Mit szólna egy modern mennyezeti világításhoz? A LED-ekkel és polisztirol stukkóval kialakított konyhai világítás divatos és nagyon könnyen tisztítható. Nem kell rendszeresen takarítani és zsírtalanítani – a következő konyhafelújítás során egy vízbázisú festékkel kell festeni és kész! Épp erről álmodik, ugye?

Felső szekrények nélküli munkapult felett kialakítható elegendő fény, ha az L-formájú stukkóprofilt választja és a megfelelő számú LED izzót építi be. A konyhafélsziget és a reggelizőpult fölé U alakú stukkó illik, melyben a LED izzókat még változatosabban építheti be, mint a munkapult felett. Kedve szerint választhat a csak direkt világítás és a direkt és indirekt világítás kombinációja közül. További előny, hogy Ön döntheti el, milyen hosszú és széles legyen a konyhai stukkó világítás és hány darab LED-et szeretne beépíteni.

Konyhai világításként a kb. 4000 K semleges fehér fény ajánlott, így filézés közben a szálka is jól felismerhető és az élelmiszereknek természetes a színe. A megfelelő világosságért egy legalább 1500-2500 lm fényerő szükséges, ami 1-2 100 W izzónak felel meg.

 

Direkt LED világítás stukkó díszlécbe építve konyhában

 

 

Konyha LED világítással

 

 

LED világítást konyhában

 

Itt juthat el a LED világítás kialakítására alkalmas díszlécek kínálatához

Praktikus LED tükörvilágítás fürdőszobában

A jó megjelenés manapság a munka világában és a magánéletben is nagyon fontos. Az alapos borotválkozáshoz pontosan olyan jó fényre van szükség, mint sminkeléshez és frizurakészítéshez. A világos alapvilágítás mellett elengedhetetlen egy jó, árnyék nélküli tükörvilágítás.

Miért ne építene be helytakarékos kombi világítást díszlécbe, mely a helyiséget rejtett vagy közvetlen világítással árasztja el? Semmi sem olyan csábító, mint a fürdőkádban fekve kellemes rejtett fénynél álmodozni. Rejtse el a LED szalagot a könnyű indirekt világítás kialakítására alkalmas polisztirol díszlécbe. Napközben élvezi a dekoratív polisztirol stukkót, esténként a rejtett fényt. A tükör felett elvezethet a faltól egy darabot a díszlécből. Így jön létre az L-formájú stukkóprofillal egy álmennyezet, melybe a LED izzókat helyezheti. Ennél egyszerűbb megoldás a tükör LED világítására nincs.

A rejtett alapvilágításhoz kb. 2700 K meleg fehér fény, a tükörvilágításhoz kb. 4000 K semleges fehér fény használata ajánlott. A fényerő legalább 700-750 lm legyen, mely egy kb. 60 W izzónak felel meg.

 

Fürdőszoba LED világítással

 

 

LED világítással fürdőszobában

 

Itt juthat el a LED világítás kialakítására alkalmas aluminium lécek kínálatához

Dolgozószoba sokoldalú LED világítással

A figyelmes munkához és tanuláshoz ajánlott az otthoni dolgozószobában is egy világos, de nem vakító 2000-4000 lm alapvilágítás beépítése. Itt is ajánlott a 4000-5500 K semleges-hideg fehér fény használata. A napfényhez hasonló fény nem álmosít.

Itt is számtalan lehetőség létezik. A következő középső kép megmutatja Önnek, hogy nem kell helyigényes asztali lámpa az íróasztalra, hogy elegendő világos fénynél dolgozhasson. Válasszon alapvilágításként rejtett világítást és építsen be az íróasztal fölé LED izzókat a direkt világítás kialakításához. Sokan álmodnak egy álmennyezetről. L alakú és U-formájú polisztirol profil beépítésével álmai kivitelezése gyerekjáték! Próbálja ki Ön is!

A fárasztó munka után egy pihentető számítógépes játékot mindenki megérdemel. Amennyiben többszínű RGB LED szalagot választ, esténként választása szerinti fénynél lazíthat a számítógép előtt. Élénkítő hatású színek, mint a zöld és kék lelkére pozitívan hatnak a munka közötti szünetekben. A piros és narancssárga színárnyalatai nyugtató hatásúak.

 

LED világítás dolgozószobában

 

 

Kombi világítás indirekt és direkt fénnyel stukkó díszlécbe épíve dolgozószobában

 

 

RGB LED világítás dolgozószobában

 

Itt juthat el a LED izzókhoz és azok tartozékaihoz

Gondolta volna, hogy a LED világítás ilyen változatos és sokoldalú lehet? Reméljük, hogy sok hasznos javaslattal gazdagodott. Talán olvasás közben feljegyzett néhány ötletet vagy egy új lakásdíszítési ötletet, mellyel lakásából otthont varázsolhat – melybe szívesen tér haza, mert egyedüli módon gyűjthet energiát a mindennapok és az élet kihívásaihoz. Nézzen körül weboldalunkon! Remek tanácsok és sok hasznos beépítési tipp (videón is) mellett minden nap nagyszerű ajánlatokkal kedveskedünk Önnek:

Polisztirol stukkó

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket