Melyik LED szalag milyen felhasználási célra ajánlott?

LED stukkó

Melyik LED szalag milyen felhasználási célra ajánlott?

A LED szalagokat színhőmérséklet, méterenkénti teljesítmény és SMD chip fajta szerint különböztetjük meg. Melyik LED szalag milyen felhasználási célra ajánlott?

Meleg fehér, hideg fehér vagy többszínű fény?

Ez csak az Ön ízlésétől függ. Használjon meleg fehér fényt, ha a pihenést és az otthon biztonságos légkörét szeretné élvezni. Irodákban és dolgozószobákban a hideg fehér fényt részesítik előnyben, hiszen az a napfényhez hasonlít és élénkítő hatású. A színes fény alkalmas hangulatfényként romantikus órákban a különleges hangulat megteremtéséhez vagy partihangulat létrehozásához.

 

Mennyezeti stukkó lámpa LED szalaggal

 

 

Stukkó lámpa LED szalaggal

 

 

Stukkó lámpa RGB LED szalaggal

 

Válassza tehát a fény színét a helyiség felhasználási céljainak megfelelően. Meleg fehér fény nappaliban, gyerekszobában, hálószobában és fürdőben használt, miközben a hideg fehér fény nem csak irodában kedvelt, hanem konyhában, pincében és olyan helyeken, ahol dolgozni, barkácsolni lehet. Ha a fényt az adott hangulatához illően szeretné beállítani, az RGB LED a helyes választás, hiszen a dimmer segítségével a fény színe egyszerűen, gyorsan és tetszőlegesen változtatható.

Szalag 60 LED/m vagy 120 LED/m?

A szalagon található LED-ek mennyisége és mérete változtatja az áramfelhasználást és a teljesítményt. Ezt feljebb az oldalon már említettük. Mégis milyen szerepet játszik ez a kiválasztásnál a szoba adottságait figyelembe véve?

A szalag 120 LED/m felhasználási területei

A nappaliban egyszer kevesebb, máskor több fényre van szükség. Az optimális a 120 LED/m szalag, mely egy dimmerrel kombinált. Így a rejtett fény televíziózáshoz gyengébbre, társasjátékhoz és vendéglátáshoz erősebbre állítható.

 

3528 SMD LED szalag 120

 

 

3528 SMD LED szalag 120 beépítve

 

Gyerekszobában is ideális a 120 LED/m szalag használata, hiszen játék és tanulás közben sokkal több fény szükséges, mint később alváshoz. Ilyen szalaggal és LED dimmerrel eldöntheti, mely időpontban mennyi fényt szeretne.

Lépcsőházakban is nagy segítség a dimmelhető LED szalag, hiszen a kor előrehaladtával a lépcső potenciális veszélyforrás. Ezeket mindig jól kell látni.

A szalag 60 LED/m felhasználási területei

Hálószobában a 60 LED/m szalagok betöltik szerepüket, hiszen ébredéshez és elalváshoz a gyengébb fény kellemesebb. Amennyiben a partner több műszakos munkát végez és más időpontban fekszik le, a vakító fény nem ébreszti fel a másik félt.

 

3528 SMD LED szalag 60

 

 

3528 SMD LED szalag 60 beépítve

 

Fürdőszobában használt gyengébb teljesítményű szalagok ugyancsak nyugtató hatásúak. Általában elegendő a kellemes háttérvilágítás, hiszen az alapos borotválkozást és a precíz sminkelést általában a tükör feletti direkt fény biztosítja.

Többszínű RGB szalagok 60 LED/m

A többszínű RGB szalagokat egyre többen kedvelik, hiszen a sokrétű választható szín sokoldalúan használható. Pincében vagy nappaliban – mindig a megfelelő színt választhatja, mely abban a pillanatban szükséges. Hideg színek ébredéshez vagy meleg színek pihenéshez és lazításhoz. Partikon vendégeit is más és más színekkel lepheti meg és így a parti hangulatát pozitívan befolyásolhatja – vidám hangulatban a túlhevülést tompíthatja vagy a túl nyugodt hangulatot fellendítheti.

 

5050 SMD LED szalag RGB

 

 

5050 SMD LED szalag RGB beépítve

 

Mikor és miért párhuzamos kapcsolás?

A LED szalag hosszát Ön választhatja meg. Ekkor megállapíthatja, hogy maximum 5 méter hosszú LED szalag vásárolható egy csomagban. Ennek oka van: Az 5 méternél hosszabb LED szalagokat párhuzamos kapcsolással kell bekötni, különben nagymértékben csökken a fényerő. Általában a LED szalag eleje világos és a LED trafótól távolodva sötétebb. Ez azért következik be, mert a szalag vége nincs elegendő árammal ellátva.

Ehhez nyújt segítséget a párhuzamos kapcsolás. A trafóhoz egy kábelt kell kötni, mely olyan hosszú, mint a LED szalag teljes hossza. A kábeltől az 5 m hosszú LED szalag el van vezetve és a vége 5 méter után újra a főkábelhez csatlakozik. Ezután a következő 5 m szalaggal is ugyanígy járjon el, míg minden LED szalag csatlakoztatva van.

Természetesen a LED szalagok méretre vághatók. A szalag veszélytelen szétválasztására meghatározott távolságokban lehetőség van. Ezeken a helyeken kis olló szimbólum található. A vágás helyein kábel vagy gyors csatlakozó rögzíthető a további szereléshez. Így lehetősége van a hosszú LED szalagokat a helyiség adottságaihoz igazítani.

Az indirekt világítás LED szalaggal való beépítését bízza szakemberre, aki kiismeri magát a LED világítás témakörében. Így biztonságban tudja otthonát, a garancia joga megmarad és sokáig örülni fog a csodálatos, indirekt világításnak.

A végére még egy fontos tipp:

Beépítés előtt teszteljen minden LED-et – párhuzamosan is! - egy sötét helyiségben, ahol a beépítés előtt megállapítható, hogy minden LED szalag ugyanolyan színhőmérsékletű-e. A teszt RGB szalagok és az egyszínű LED szalagok esetén is szükséges!

A LED-eknél gyártástechnikai okokból következően előfordulhat bizonyos mértékű színkülönbség. Ezért tesztelje a LED szalagokat még beépítés előtt, mielőtt a LED szalagot méretre vágja vagy hátoldaláról a fóliát eltávolítja!

Kérem vegye figyelembe: Amennyiben a fóliát eltávolította vagy a LED szalagot méretre vágta, reklamációt sajnos már nem tudunk elfogadni és a LED szalagot nem tudjuk kicserélni!

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket