Kültéri ablakpárkány polisztirolból?

Kültéri stukkó

Kültéri ablakpárkány polisztirolból?

Végiggondolta már, honnan ered az ablakpárkány szó? - Igen, jól gondolja! Azokban az időkben, amikor a napfényt még a lehető legjobban ki kellett használni, mert a gyertyák kevés fényt adtak és drágák is voltak, padokat vagy székeket állítottak az ajtó elé vagy az ablak közelébe, hogy elegendő fény jusson be munkavégzéshez. A falak elég vastagok voltak, az ülőalkalmatosság kőből faragott vagy a falakba beépített volt. Biztosan feltűnt már Önnek is a történelmi házak ajtajánál vagy egy vár látogatásakor. Az idő folyamán keletkeztek az ablakpárkányok, ahogy ma ismerjük őket.

 

 

 

 

Az ablakpárkányok az ablak alsó lezárását képezik és vízszintesen építik be őket az ablak alsó részéhez. A legtöbb ablakpárkány már nem ülésre szolgál, hanem inkább cserepes növény és tárgyak kihelyezésére használják – tehát továbbra is nélkülözhetetlenek.

Régiónként és az ablakpárkány formája szerint többféle elnevezés született: ablakdeszka, ablakpárkány és ablakszegély. A szakemberek különbséget tesznek a beltéri és kültéri ablakpárkányok között, hiszen mindkét fajta másképp van felépítve, hiszen különböző feladatokat látnak el. Ez a bejegyzés a kültéri ablakpárkányokról szól.

Milyen feladatot töltenek be a kültéri ablakpárkányok?

A kültéri ablakpárkányokat általában azért építik be, hogy a párkány az ablak alsó részét lefedje és az esővizet elvezesse. A modern ablakpárkányok ennél többet is tudnak! Hagyományosan az ablakpárkány kőből, fából vagy fémből készül. Manapság a polisztirol ablakpárkányok is népszerűek, hiszen ezek az ablakpárkányok egy további fontos feladatot is ellátnak: Az ablak alsó részét hőszigetelik és megakadályozzák a hőhidak kialakulását. Ez azt jelenti, hogy a hőveszteség az ablaknál minimalizálódik és a penészképződés is megelőzhető.

 

 

A polisztirol ablakpárkányok még több előnnyel bírnak: Nagy költség nélkül dekoratív díszléccel kombinálható, könnyű és beépítése egyszerű, ennek ellenére elég stabil, hogy elbírja a nyáron kihelyezett virágládákat.

 

 

 

 

Milyen a polisztirol kültéri ablakpárkány felépítése?

A mi kültéri ablakpárkányaink is alkalmasak az ablak alsó részéhez történő beépítésre. Ablakpárkányainkat polisztirolból készítjük, speciális kéreganyaggal látjuk el az időjárási hatások ellen és tetejére egy alumínium-borítást helyezünk a mechanikai sérülések elkerülése érdekében.

 

 

Annak érdekében, hogy az ablakpárkányról a csapadék lefolyhasson, a felső oldal enyhén lejt. Ablakpárkányaink 2 fokos szöget zárnak be. Az alumínium-borítást két oldalról fehér műanyag élvédő zárja le, hogy a víz ne tudjon oldalra lefolyni, így védi a homlokzatot.

 

 

A kültéri ablakpárkány alapja egy dekoratívan díszített EPS polisztirol alap, melynek alsó részébe vízorrot építünk be. A díszprofil az ablakpárkány mindkét végén a sarkoknál tovább van vezetve és a ház falánál végződik. A polisztirol alap felső részét egy alumínium-lemez borít, mely a díszlécen túlnyúlik, befelé ível és ugyancsak egy vízorrot képez. Így 2 vízorr védi a ház homlokzatát a lefolyó csapadéktól.

Mire kell figyelni a kültéri alumínium ablakpárkány beépítésénél?

Ha egy alumínium ablakpárkányt rendel, az Ön által mért kávánál hosszabb ablakpárkányt kap. Ennek 2 oka van:

  • Mindkét oldalon túllógásra van szükség, hogy a kész kültéri ablakpárkány a szemlélőnél arányos benyomást keltsen. Amennyiben ablakkeretező díszléceket is szeretne beépíteni, a túllógás természetesen nagyobb.

  • A kültéri ablakpárkány oldalsó bemetszés nélkül kapható. Miért? Tapasztalatunk alapján az ablakméretek mindig egy kicsit eltérőek – akkor is, ha a vakolási munkák pontosan lettek elvégezve. Az ablakpárkányokat pontosan az ablakkávába kell illeszteni.

 

 

 

 

 

 

Ez annyira rossz, ha az ablakpárkány nem tökéletesen illik az ablakkávába? IGEN! - Ha az ablakpárkány szakszerűtlenül van beépítve, nedvesség folyhat a kültéri ablakpárkány és az ablak közé a falba. Ez penészképződéshez vezet és a homlokzatban is kárt okoz. Ezért elengedhetetlen az ablakpárkány ablakkávába történő behelyezése. Az alu ablakpárkány csekély súlyának köszönhetően könnyen kezelhető és beépítése egyszerű. Minél precízebben dolgozik, annál kevesebb tömítőanyagot kell használnia és annál hosszabb ideig öröme lesz a polisztirol ablakpárkányban.

Az alu ablakpárkányok néhány perc alatt elvégezhető szakszerű méretre vágásáról és beépítéséról blogbejegyzésünkben olvashat.

Alu ablakpárkányaink teljes kínálatát megtalálja, ha ezt a linket követi >>>

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket