Homlokzat felújítás stukkóval – mire érdemes figyelni a tulajdonosnak

Kültéri stukkó

Homlokzat felújítás stukkóval – mire érdemes figyelni a tulajdonosnak

A jó minőségű alapanyagoból szakszerűen épített házak élettartama akár száz év -vagy több is lehet. A tulajdonosok annak reményében építkeztek vagy vásároltak ingatlant, hogy hosszú évtizedeken át élnek majd benne és később tovább adják a következő generációnak. Ahhoz, hogy ez valóra váljon, nélkülözhetetlen az ingatlan rendszeres ápolása, karbantartása és időről időre a homlokzat felújítása. A tető és homlokzat hosszú időn át van kitéve az időjárás viszontagságainak. Karbantartásuk és renoválásuk tehát nélkülözhetetlen. Mire kell odafigyelni a homlokzat felújítása és karbantartása során? Mik azok a munkálatok, melyek szakember segítsége nélkül is elvégezhetőek? Milyen költségeken lehet spórolni? Ezekkel a témákkal foglalkozunk részletesen ebben a cikkben.

Javítás helyett megelőzés

Természetesen a legjobb módszer, házunk állapotának megőrzésére, a károk megelőzése. Ha egy adott problémát hamar észreveszünk, javítása gyorsabb, egyszerűbb és persze olcsóbb is. Az orvoslásban használatos kifejezés „megelőzés gyógyítás helyett” az építőiparban is érvényes. Érdemes inkább a nagyobb károk megelőzésére koncentrálni, mintsem később azok javítására költeni. Mert amennyiben javításra, renoválásra van szükség, gyakran magas költségekkel kell számolni. Éppen ezért fontos, hogy ne vegyük a megelőzést félvállról. Nézzük is meg, mire kell figyelnie.

Háza homlokzatnak rendszeres optikai vizsgálatát bármikor elvégezheti, csupán az idejét kell rászánnia. Ezt az ellenőrzést Ön is elvégezheti, szakember segítsége nélkül. Figyelmesen nézze át háza homlokzatának minden oldalát. Lát esetleg szabad szemmel is észrevehető sérüléseket vagy problémás területeket? Mit is jelent a problémás terület? Mit kell észrevenni? A homlokzat állapotának vizsgálatakor elsősorban az alábbiakra figyeljen:

  • Lát repedéseket a vakolaton vagy a falazaton?

  • Válik le a festék?

  • Válik le a vakolat?

  • Lát esetleg elszíneződött foltokat, melyek nedvességre utalnak a vakolaton?

  • Milyen állapotban vannak a cserepek?

  • Lát a tetőgerendán esetleg repedéseket, sérüléseket?

  • Látható a homlokzaton akár csak foltokban is penész, alga vagy moha?

  • Milyen állapotban vannak a nyílászárók beleértve az ablakpárkányokat és az ajtóküszöböket is?

  • Milyen állapotban van a homlokzati stukkó és más díszítő elemek?

 

Felújításra szoruló homlokzat

 

Javításra szoruló homlokzat

 

Renoválásra szoruló homlokzat

 

Amennyiben a fenti lista alapján elváltozásokat vesz észre, érdemes ezeket a továbbiakban szemmel tartani és akár szakember segítségét is kérni, aki szakszerűen fel tudja mérni a kárt és javaslatot tud tenni annak elhárítására. Kérje ki a szakember véleményét annak kapcsán, hogy milyen munkálatokat tud Ön elvégezni és mi az, amit mindenképpen hozzáértőre kell bíznia. Érdemes tájékozódnia pályázatok kapcsán is. Esetleg van olyan felújítási támogatás, melyet igénybe vehet.

Homlokzat felújítás saját kezűleg?

A homlokzat felújítás során is vannak olyan munkálatok, melyeket akár Ön is elvégezhet. Ahogyan fent már említettük, a homlokzat optikai ellenőrzése is ilyen. Mielőtt azonban komolyabb felújítási munkálatokba belevágna, hogy ingatlana értékét megőrizze, esetlegesen növelje is, mindenképpen informálódjon az önkormányzatnál az építési szabályozások kapcsán. Lehetnek ugyanis olyan munkálatok, melyeket kizárólag szakember végezhet el.

Néhány felújítási eljárást azonban biztosan Ön is elvégezhet.

Homlokzat tisztítása

Családi ház vagy egy társasház homlokzat felújítása során olykor elegendő a homlokzat tisztítása. Szakemberek javaslata alapján a homlokzat tisztítása rendszeresen, 8-10 évente javasolt. A tisztítás során eltávolítják az algákat, mohákat, szennyeződéseket. Egy magasnyomású tisztítógép segítségével, melyet bérelhet bármelyik barkácsáruházban, akár a makacsabb szennyeződéseket is el lehet távolítani.

 

Homlokzat tisztítása

 

A téglaborítású vagy sima vakolt felületű házakat általában problémamentesen lehet letisztítani egy magasnyomású mosóval. Vannak azonban olyan vakolatok, melyeket nem javasolt ezzel az eljárással tisztítani. Mindenféleképpen kérje ki szakember véleményét! Az önkormányzatnál is érdemes tájékozódni a homlokzat tisztítása során keletkező szennyvíz elvezetése kapcsán.

Régi vakolat felújítása

Előfordulhat, hogy már a homlokzat optikai vizsgálata során észrevesz elváltozásokat a homlokzaton, melyek felkeltik a figyelmét, de nem tudja pontosan az elváltozás okét megmondani. Más intő jelek azonban egyértelműen arra utalnak, hogy esedékes a homlokzat és régi nemesvakolat felújítása. Ilyenek például:

  • darabokban, pontokban leváló vakolat

  • finom repedések a vakolaton

  • kidudorodó vakolat

  • esetlegesen a fenti jelenséges együttese

Ha bizonytalan, hogy valóban problémás-e a vakolat, érdemes elvégezni a kopogtató tesztet, mely során egy kalapáccsal óvatosan meg kell kopogtatni a sérültnek tűnő vakolatot. Azokon a pontokon, ahol a vakolat már nem tart kellően, légüres tér keletkezik a vakolat és a falazat között. A kalapács ütése másként hallatszik ezeken a pontokon. Haladjon kis lépésekben és mérje fel, mekkora terület érintett. A következő lépés a sérült vakolat eltávolítása. A fenti két feladatot Ön is elvégezheti. A sérült vakolat eltávolítása során ügyeljen a hulladék szakszerű kezelésére. Amennyiben nagyobb felületen kell a sérült vakolatot eltávolítani, érdemes lehet egy hulladékkonténert bérelni.

 

Homlokzat javítása

 

Kisebb felületen sérült régi nemesvakolat felújítása akár saját kezűleg, szakember nélkül is elvégezhető. Az ehhez szükséges alapanyagokat barkácsáruházakban és festék-szaküzletekben is szerezheti. Amennyiben nagyobb felület vagy akár a teljes homlokzat felújításra szorul, érdemes a vakoláshoz szakembert hívni.

Ha a hibás vakolat eltávolítása után a falazatban is fellelhető a probléma, nélkülözhetetlen szakember bevonása! Az épület teljes statikai vizsgálata is javasolt. Ugyan ebben az esetben rövidtávon nézve magasabb költségekkel kell számolnia, de hosszútávon ez a befektetés mindenképpen megtérül!

Homlokzat festése

A felújítási munkálatok során akár a homlokzat festését is elvégezheti saját kezűleg. Festékszaküzletekben és barkácsáruházakban minden szükséges eszközt beszerezhet hozzá. Magasabb épületek esetében magánszemélyként is bérelhet állványt az emeleti részek festéséhez. Homlokzati festékekből napjainkban óriási a kínálat. Vásárlás előtt kérjen tanácsot a szakképzett eladóktól, akik biztosan segítségére lesznek a megfelelő típusú homlokzatdófesték kiválasztásában. Ügyeljen a festék minőségére. Előfordulhat, hogy egy drágább festékből elegendő csupán két réteget felvinni a homlokzatra, míg egy olcsóbb, kevésbé jó minőségű festékből akár három réteg is szükséges lehet. Ebben az esetben az olcsóbb festék ellenére mégis magasabb összköltséggel kell számolnia.

A jó minőségű festék nem csupán gazdaságos, de védi is háza homlokzatát az algásodástól, szennyeződésektől és évek múltán is ragyogó színű.

 

Homlokzat festése

 

Amennyiben a hibás vakolatot csak foltokban kellett eltávolítani, elegendő a vakolat pótlása és a homlokzat festése az érintett területeken. Amennyiben az előző homlokzatfestés során kicsivel több festéket vásárolt és eltette tartalékba a bontatlan homlokzatfestéket, most nem szükséges újat vásárolni. Biztos lehet benne, hogy ugyanazzal a színárnyalattal lesznek a javított területek lefestve. Ha nem tett félre a festékből, de tudja a homlokzati festék pontos RAL kódját, festéküzletben ki tudja kevertetni ugyanazt a színárnyalatot. Az azonos RAL kód ellenére is előfordulhat, hogy másik gyártási sorozatban készült azonos festék színe minimálisan eltér az azonos jelölésű, de másik gyártási sorozatban készült festék színétől.

Amennyiben a vakolat javítása és festése kisebb felületen, de több pontban szükséges, érdemes számításba venni a teljes felület festését.

Homlokzat felújítás stukkóval

A homlokzati stukkó rendkívül sok lehetőséget kínál a homlokzat díszítésére, akár esetleges esztétikai hibák elrejtésére. A modern, polisztirolból készült kültéri stukkó ütésálló és időjárásálló is egyben. A kérgesített kültéri stukkóval háza homlokzatának egyedi és esztétikus megjelenést biztosíthat. Ráadásul a polisztirol stukkó kedvező árú és szakember nélkül is beépíthető.

Nézzük meg például, ha a ház sarkain már látni véli az idő múlásának nyomait. Melyik az az eljárás, mely alacsony költségvetésből és gyorsan kivitelezhető? természetesen adott lenne a homlokzat teljes vakolásának és festésének lehetősége. Ez azonban időigényes és meglehetősen költséges.

Ezzel szemben remek alternatívát kínálnak a polisztirolból készült, ütésálló kéregbevonattal ellátott dísztéglák. A dísztéglákat csupán tiszta, pormentes vakolatra kell ragasztani a ház sarkainak mentén. A kevésbé szép éleket így eltakarjuk, sőt egyben szigetelhetjük vele.

A dísztéglák különböző méretekben és formákban kaphatóak. A beépítés után a kültéri stukkó festése is könnyedén kivitelezhető, hiszen csak egy vízbázisú festékkel kell lekenni. A stukkó munkálatok elvégzése után hihetetlen büszkeséggel fogja eltölteni munkája eredménye.

 

Homlokzat felújítás stukkóval – mire érdemes figyelni a tulajdonosnak

 

Az ablakok dekoratív keretezésére is van praktikus megoldás! Ha szeretné háza homlokzatát kicsit felfrissíteni és új köntösbe öltöztetni magas költségek nélkül, remek választás a kérgesített díszléc. A polisztirol stukkóprofilok nem csak dekoratív keretet adnak az ablakoknak, hanem elfedik a már kevésbé szép éleket is ablaknyílásokon. Az ablakkeretező díszlécek széles méret, - és mintaválasztékban kaphatóak. Biztosan talál között az ízlésének megfelelőt. A stukkó mintája mellett a díszítést egy a homlokzattól eltérő színű festékkel is hangsúlyozhatja. A gipsz stukkóval ellentétben a polisztirol stukkó ára igen kedvező és mint említettük, akár szakember nélkül is beépíthető. Gyors, kedvező áru és igazán látványos megoldás kisebb esztétikai hibák eltakarására a homlokzaton.

Homlokzat díszítése stukkóval

A dísztéglák és ablakkeretező díszlécek mellett számos kültéri díszítőeleme is készül polisztirolból. Igen kedvelt és valóban esztétikus elemek a mértre gyártott timpanonok, melyek az ablakok és ajtók felső részét díszítik. Praktikus és esztétikus stukkó további az alumíniumlemez-borítással ellátott komplett ablakpárkány és az L-formájú kávatakaró díszléc is. A homlokzat optikai tagoláshoz használt párkánylécekkel kihangsúlyozhatja az épület jellegét, kakaterét. A kültéri stukkó tehát igen sokrétűen alkalmazható, az egyes stukkóelemek pedig számtalan módon kombinálhatóak egymással.

 

Stukkóval díszített homlokzat

 

Mivel a kültéri stukkó szakember segítsége nélkül is beépíthető, akár saját kezűleg is nekiláthat háza homlokzatának díszítéséhez. Weboldalunkon számos beépítési videót talál, melyeken lépésről lépésre mutatjuk be a beépítés folyamtát. Webáruházunkban természetes minden, a beépítéshez szükséges terméket is megtalál. Ha kérdése lenne a beépítéssel kapcsolatban, kollegáink örömmel állnak rendelkezésére emailen és telefonin is. Elérhetőségeinket a weboldalon megtalálja

Amennyiben további inspirációra lenne szüksége a homlokzatdíszítés megtervezéséhez, ezen az oldalon 50 ablakkeretezési ötletet gyűjtöttünk össze, melyek kültéri stukkóval készültek. A képeken látható ablakkeretezési megoldások melletti leírásban megtalálja, melyik ablakkeret melyik kültéri díszléc felhasználásával készült. A termékek nevére kattintva a termékoldalon közvetlenül meg is rendelheti az adott díszlécet, valamint annak praktikus kiegészítőit. Természetesen a beépítési információkat és videókat hanganyaggal és felirattal a termékoldalon is megtekintheti. Stukkógyártóként igyekszünk minden szükséges információt átadni Önnek. Amennyiben további kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal.

Teljes kültéri stukkó kínálat megtekintése >>>

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket