Energiahatékony ház polisztirol stukkóval I.

Kültéri stukkó

Energiahatékony ház polisztirol stukkóval I.

Az óváros kereszteződésében megáll és csodálja a történelmi homlokzatokat. Egyik dekoratív homlokzat bukkan fel a másik után. Egyik stílusos stukkóhomlokzat követi a másikat. Míg a szem megakad ezen az elhagyatott ingatlanon. Ön is tapasztalt hasonlót hazájában vagy nyaralás során?

A polisztirol stukkó gyártójaként egyre gyakrabban találkozunk lenyűgöző új építésű projektekkel, melyeknél a hagyományos és a modern építészet egyesül. Ebben a blogbejegyzésben egyik kedvenc projektünket mutatjuk be.

Egy energiatakarékos társasház a városkép javításáért

Egy esztétikus homlokzat felértékeli a városképet. A turisták mellett a helybeliek is dekoratívnak találják a stílusos stukkóhomlokzatot és épületeket. Egy gondozatlan épület egy szép környéken, stílusos házak között még feltűnőbb – a szó negatív értelmében. Így történt ez egyik kedvenc projektünknél is: egy üres, gyomos telek a történelmi óváros közepén. Már rég eldöntötték, hogy ez így nem maradhat: egy új, energiatakarékos társasháznak kell épülnie itt. A város vezetősége hosszú keresés után megtalálta a befektetőket és a kivitelezőt is, aki a projektet megvalósította. Megkezdődött a tervezés.

Energiahatékony építés

Új építésű ingatlanok létrehozásánál az építtetőket többnyire törvény kötelezi arra, hogy az energia egy részét megújuló energiaforrásból nyerje. Az energiatakarékos házak építése állami támogatás segítségével valósul meg. Az energiatakarékos építés tehát nem jövőbeli projekt, a környezettudatos építkezés ma is aktuális.

Mit is jelent tulajdonképpen az energiatakarékos ház? Hogy épülnek az energiahatékony épületek? Röviden elmagyarázva az energiatakarékos házak olyan épületek, melyek kevesebb energiát használnak fel fűtésre és meleg víz előállításra, mint az átlagépületek. Az energiatakarékos házakat több, mint 15 éve az energiatakarékossági rendeletben határozták meg. Az energiamegtakarítás manapság az egyik legfontosabb kritérium az ingatlanépítésnél. 2014 óta a főbérlők és az ingatlan eladói kötelesek energiatanúsítvány beszerzésére. Mint azt a háztartási eszközökön ismerjük, az energiahatékonysági osztályok az épületeknél is A+-tól H betűig vannak felosztva. Az A+, A és B osztályok megfelelnek a mai építési szabványoknak. A G energiaosztállyal rendelkező épületek különösen magas energiafogyasztással rendelkeznek.

Projektünkben egy A++ energiahatékonyságú társasházat terveztek. A nagyra törő tervek eléréséhez minden részletnek stimmelnie kellett. Így a homlokzat díszítésénél használt stukkóelemeknek is.

 

Energiahatékonysági osztályok

 

Hagyományos homlokzat találkozása a modern építészettel

A városvezetés célja egy energiahatékony új építésű ház megvalósítása, mely optikailag az óváros összképébe illik. Aki ma energiatakarékosan akar építeni, a kezdetektől gondosan kell tervezni: megújuló energiák használata, építőanyag, hőszigetelés, stb.

A hagyományos házhomlokzathoz tartozik természetesen a stukkó is. A kivitelező cégnek meg kellett találnia a megfelelő termékeket, melyek megfelelnek a modern és energiahatékony építés előírásainak és ugyanakkor a hagyományos homlokzatdíszítéshez is használhatók. A kivitelező cég a mi polisztirol stukkóinkat választotta, mert

  • a polisztirol stukkó hozzájárul a homlokzat hőszigeteléséhez,

  • a polisztirol stukkó megakadályozza a hőhidak keletkezését és ezáltal a penész kialakulását,

  • a polisztirol homlokzati stukkó lehetővé teszi a hagyományos stílusú homlokzatdíszítést,

  • a polisztirol homlokzatelemek egyszerűen és praktikusan beépíthetők,

  • a polisztirol homlokzati profilok és párkányok a speciális kéreganyagnak köszönhetően ütésállóak és időjárásállóak,

  • a polisztirol kültéri stukkó elemek széles választéka lehetővé teszi a stílushoz hű homlokzatdíszítést.

Energiahatékony ház 19. századi homlokzata

 

Modern stukkó klasszikus homlokzat

 

Következő blogbejegyzésünkben bemutatjuk a stukkóhomlokzat polisztirol kültéri stukkóval történő tervezését. Végül az egyes homlokzati profilokat, párkányokat és kültéri stukkó elemeket is megtekintheti, melyek az Energiahatékony ház polisztirollal nevű projektben szerepeltek. Természetesen megmutatjuk a kész stukkóhomlokzatot is.

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ.
A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket