Üdvözöljük!

Referencia munkáink

Most Ön a termékeinkről készített referencia képek főkategória oldalon van.
Kérem, válasszon az alkategóriák között! Az alkategória oldalon sok szép megoldást fogok mutatni Önnek.

Kellemes nézelődést és megvalósítható hasznos ötleteket kívánok Önnek.

A 21. század stukkói

Épületdíszítés stukkó, polisztirol díszléc beépítésével

Ugye Önt is érdekli hogyan alakult át a stukkó az évszázadok során?

Tudjon meg többet a stukkó múltjáról és jelenéről!

Stukkó, a régi korok csodája, avagy épületdíszítés a múltban

Az első stukkó díszítőelem megjelenése időszámításunk előtti mezopotámiai korhoz köthető. A krétai és római épületdíszítésben is használták, majd egy időre feledésbe merült. A stukkó fénykorát a 17-18. században élte, a barokk és a rokokó korstílusban.
Hazánkban az 50-es évektől egészen a 80-as évekig eltűntek azok a szakmák, amik az épületdíszítéssel környezetünk harmóniáját voltak hivatottak megteremteni. Napjainkban azonban újra megjelent az igény az ízlésesen díszített jó közérzetet biztosító otthonokra.

Stukkó történet, a polisztirol díszléc megjelenése

Tulajdonképpen mi a stukkó?

 

A stukkó olasz eredetű szó, melynek jelentése belső és külső épületfelületek díszítésére felhasznált speciális anyagból kikevert díszítőelem. E szónak jelentése az évszázadok során megmaradt, stukkóval díszíteni ugyanazt jelentette 100 éve, mint napjainkban. A módszer, a stílus az igények változásával átformálódott, de ugyanazt a célt szolgálja most is: az épület hangsúlyos pontjait kiemelve, ízléses eleganciát vinni a ház megjelenésébe.


 

Miből készült régen és miből készül napjainkban a stukkó?

 

A stukkók, díszlécek régebben gipszből, homokból, mészporból és a hozzá öntett enyves víz keverékéből készült. Manapság a polisztirol anyagból készült stukkó átvette a gipsz helyét, mely több féle technológiával készülhet. Mi a stukkó, díszléc gyártásához az extrudált polisztirol anyagot használjuk, melyből készült polisztirol stukkó, polisztirol díszléc számos előnyt élvez más anyaggal szemben.


 

Polisztirol stukkó, polisztirol díszléc, avagy a modern kor újításai

 

Építőanyagaink az idők során megváltoztak és folyamatosan változnak is, valamint a technológiai újítások is szerepet kaptak. Ma már egészen más anyaggal és eljárással készül egy kültéri stukkó vagy beltéri díszléc, mint évekkel ezelőtt.

Míg régebben a stukkó gipszből készült, ami egy keményebb és sokkal nehezebb, de ugyanakkor törékeny anyag, manapság a minél egyszerűbb megoldásra törekedünk a polisztirol segítségével. Ezzel az anyaggal 100%-osan tudjuk helyettesíteni a gipszből készült stukkót, sőt sokkal könnyedebb kivitelezést biztosít.

A polisztirol stukkó legnagyobb előnye, hogy készen kapható, és a megfelelő ragasztóval a díszléc felrakása pillanatok alatt kész. A gipszből készült stukkó rögzítése csavarokkal történik, majd a szálak közötti esetleges repedések javításához újfent gipszet használnak.

A polisztirol stukkó költséghatékonyabb megoldás, mint a gipszstukkó. Bár alapvetően a polisztirol stukkó felülete puhább, mint elődje felülete, ám ennek kiküszöbölésére alkalmazzák a felületkezelést, mellyel ellenállóvá válik az elem.


 

A polisztirol díszítőelemek gyártásának technológiája napjainkban

 

A polisztirol stukkók, díszlécek kétfajta technológiával készülnek, expandálással és extrudálással:

 

- Expandálással készült stukkó (EPS= hungarocell): kisebb sűrűségű, bogyós szerkezetű, gőzzel hőkezelt, formába habosítás eljárással készül. Ez egy igen könnyen kezelhető anyag. Sűrűsége miatt nagyon könnyű és sérülékeny anyag.

- Extrudálással készült polisztirol díszítőelemek (XPS): habosító eljárással készült, kemény zárt cellaszerkezetű hab alapanyagot jelent, melyet mi is használunk stukkó, díszléc gyártása során. Sokkal kedvezőbb mechanikai tulajdonságokkal bír, mint az EPS:

  • Zárt cellaszerkezetének köszönhetően vízfelvétele 0, így ellenállást gyakorol az időjárás viszontagságaival, a természetben előforduló lúgos, savas anyagokkal szemben

  • Nehezen éghető anyag

  • Hőszigetelő hatásának köszönhetően meggátolja a hőhidak képződését, a penészesedést

  • Könnyű súlyából adódóan nagyon egyszerű a kész stukkó, polisztirol díszléc beépítése

 

Ön számára ezek a tulajdonságok és előnyök az idő és költséghatékony megoldást biztosítják.

 

XPS polisztirol díszlécek gyártása kétféle módon történhet:

•    Az első, hogy a gépből egy menetben formára húzzuk a lécet.

•    A másik lehetőség, hogy tömbökbe habosítunk és egy következő lépésben a tömböket megfelelő mintára vágjuk.


 

Díszítés polisztirol stukkóval, egyszerűbben

 

Kültéri stukkó beépítésével a homlokzatdíszítés, beltéri polisztirol díszléc felhasználásával beltéri helységeink díszítése valósítható meg sokkal egyszerűbben, mint eddig az idők során bármikor.

Most már tudja, milyen anyagból készült régebben a stukkó és milyen eljárással építették be.

Tudja azt is, hogy a mai modern kornak köszönhetően ezek az eljárások folyamatosan megváltoztak, újultak, igazodva az emberek rohanó világához.

Így a cél egy egyszerűbb mégis professzionálisabb megoldás kivitelezése volt, melyet stukkóinkkal, díszléceinkkel biztosítunk Önnek.

Az átalakult anyag és gyártási technológia lehetővé teszi, hogy az idő és költséghatékony megoldást válassza más lehetőségekkel szemben.


 

További információkat a stukkóról blog bejegyzésünkben olvashat majd. Addig is:

 

Tekintse meg homlokzatdíszítési megoldásainkat, melyben 5 lépésben mutatjuk be a kültéri stukkó lehetőségeit.

Vagy

Tekintse meg a beltéri díszléc beépítésének lehetőségeit, melyben tippeket adunk beltéri helységeinek stukkóval való díszítésére.

 
 

A weboldalunk, szolgáltatásaink, továbbá a felhasználói élmények javítása érdekében úgynevezett sütiket (cookie-kat) használ. A "Rendben" gomb lenyomásával engedélyezi őket, hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.